Chimpanser mere rationelle

abeEn væsentlig faktor i mange økonomiske og finansielle modeller er at vi agerer økonomisk rationelt. At vi agerer i forhold til egen økonomisk vinding – for så kan man bygge modeller, der kan forudsige udviklingen. Men desværre er vi ikke helt så simple – se foreksempel denne artikel om hvordan vi vælger løn.

For at undersøge om vi er økonomisk rationelle – også kaldet homo economicus – bruger man blandt andet Ultimatum Game.

I Ultimatum Game skal to deltagere blive enige om at dele f. eks. 1.000 kroner. Det foregår på den måde at A får 1.000 foræret på en betingelse:

Pengene skal deles med B, og kun hvis der kan skabes enighed udbetales pengene. Men man får ikke mulighed for at forhandle, i stedet skal man på en seddel skrive (min. er 50 kr.):

  • A skriver hvor meget A maksimalt vil give
  • B skriver hvor lidt B vil acceptere

Hvad er det rationelle svar på dette? Når jeg holder foredrag vil mange sige at det rigtige svar er at dele 50/50. Det er et godt og fair svar, men er det det økonomisk rationelle? Nej, det er det ikke. For at være økonomisk rationel skal B skrive at han vil acceptere 50 og A skal være villig til at give 950. For på den måde er svaret økonomisk rationelt, idet man så vil vinde HVER gang. Og 50 kr er jo stadig væsentligt bedre end 0 kr!

Undersøgelser med dette spil, viser at langt de fleste vil have mere ud af spillet end de rationelle 50 kr. Typisk lander gennemsnittet omkring 200. Dog ikke hvis modstanderen er en computer. Så er man villig til at acceptere et lavere beløb. Hvilket jo er ganske underligt, for modstanderens tilhør bør jo ikke have noget at gøre med dit valg af beløb? Men måske jante-loven får lov til at komme med ind i beslutningsprocessen?

Faktisk er rigtig mange villige til at gå op til 50/50 – da dette også virker fair og derfor bør være sværere at afslå. Men det er stadig ikke rationelt.

Ultimatum spil for aber

Forskere har udsat chimpanser for en version af ultimatum spillet for at se om de agerer anderledes end os mennesker. Da chimpanser ikke har økonomisk sans (lig mange mennesker) spilles spillet i stedet med rosiner. Chimpanserne blev foreslået en fordeling af rosinerne. Dette forslag kunne de så acceptere – og derefter spise rosinerne – eller afslå.

Chimpanserne blev forslået en fordeling med 2 rosiner til sig selv og 8 rosiner til forslagsstilleren. Eller en fair fordeling – 5 rosiner til hver (den løsning vi menneske oftest ville vælge). Eller en mulighed hvor de fik 8 rosiner og forslagsstilleren kun 2. Eller 10 til forslagsstilleren og 0 til chimpansen.
I modsætning til os accepterede chimpanserne alle tilbud, bare de fik rosiner. Tilbud 4, hvor chimpansen ingen rosiner fik, var det eneste der blev afvist hver gang.
Man kan derfor konkludere at chimpancer ikke skeler til om tilbuddet er fair eller ej. De opfører sig “homo econimicus” og optimerer deres eget udbytte uden hensyntagen til andres situation, hvorimod vi er tilbøjelige til at give afkald for at øge chancen for at optimere.
Derfor vil en række økonomiske modeller måske virke på Abernes Planet, mens de her hos os ikke er ret meget værd. Der er dog formentlig ingen sammenhæng mellem dette og de mange test, hvor aber har klaret sig bedre end profesionelle investeringfolk. Disse resultater beror fortsat på tilfældigheder.

Kilde: Keith Jensen, Josep Call, Michael Tomasello Chimpanzees are rational maximizers in an ultimatum game, Science, October 5, 2007

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!