Er du psykopat? TEST DIG SELV!

Følelser er – nogen gange – med til at gøre os til dårlige beslutningstagere fordi vi agerer irrationelt. Undersøgelser har vist at psykopater har en tendens til at kunne lukke disse følelser ude – se denne artikel – og er derfor bedre til at tage beslutninger (i hvert fald på nogen områder).

Denne test involverer den følelses-udeladende tankegang – kan du det?

Tilbage i 1967 fandt Philippa FootDræsine Problemet, der handler om en dræsine på vej mod fem personer på et jernbanespor. Du får mulighed for at redde disse fem personer, ved at du skifter togspor. Dette er dog ikke omkostningsfrit, idet der er en enkelt person på det spor dræsinen bliver ført over på. Vil du ofre en person for at redde fem personer?

Umiddelbart vil de fleste ikke have svært ved at tage den beslutning. Fem contra en er et regnestykke vi kan tage og føle på. Men beslutningen er også lidt upersonlig – man skal blot skifte spor. Hvad nu hvis man skulle involveres med den ene person på de andre skinner, før beslutningen skulle tages? Det testede filosoffen Judith Jarvis Thomson med et markant anderledes resultat. Du står nu på en bro ovenover togsporet sammen med den ene person. Den eneste måde du kan stoppe dræsinen, er ved at skubbe ham ned fra broen, hvorved han vil blokere for dræsinens fremdrift.

Nøgternt er det det samme regnestykke: 5 for 1, men svarene er markant anderledes. Da man nu interagerer med den person man ofrer, vil mange flere have svært ved at redde de fem. 90% vil ikke kunne gøre det.

For når vi skal involveres med andre, er det sværere at være nøgtern og ikke lade følelserne involvere. Det kan du høre Kevin Dutton fortælle mere om her:

Dutton har netop skrevet bogen The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success.

Hvordan med dig? Vil du ofre den ene for at redde fem?

Kilde: Big Think.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!