Et lille sidespring

onenightlilleJeg har tidligere skrevet at forskere mener gener kan være skyld i sidespring, men andre ting spiller også ind – for kvinder. Det har man udledt af en stor undersøgelse, der egentlig gik på andre forhold.

I 1995 lavede man i USA en stor undersøgelse baseret på 4.884 kvinder: National Survey of Family Growth.

Fra tidligere undersøgelser vidste forfatterne at respondenter svarede forskelligt i forskellige interview-former. Derfor blev deltagerne udspurgt via enten almindeligt interview af en interviewer eller via en optaget interviewer.

Som et eksempel viste undersøgelsen følgende:

  • Face to face interview viste at 1.08% havde haft sidespring
  • I A-CASI interview havde 6.13% haft sidespring

Det er næsten SEKS (eller SEX om man vil) gange flere, der indrømmer når de ikke interviewes af et rigtigt menneske. I sig selv er alene dette en interessant observation.

Aktivitet og uddannelse

Desuden indikerer undersøgelsen at jo flere sex-partnere en kvinde har haft, jo større er sandsynligheden for sidespring. Faktisk stiger sandsynligheden med 7% per partner.

Til gengæld kan uddannelses-niveauet trække ned. Jo længere uddannelse jo lavere sandsynlighed for utroskab – faktisk falder det med 10% per uddannelsesår.

Sammenhængen med uddannelses-niveau stiller et interessant spørgsmål, når man sammenligner med en anden undersøgelse.

Magt gør dig utro

For ifølge Joris Lammers, der er assisterende professor i psykologi på Tilburg University i Holland, stiger sandsynligheden for utroskab jo mere magt man har. Det kan sladder-pressen bekræfte, se blot eksemplet Dominique Strauss-Kahn. Det har han skrevet om i rapporten Power Increases Infidelity Among Men and Women (eller læs en kort version fra TIME her). Undersøgelsen indikerer i øvrigt ikke nogen forskel mellem mænd og kvinder på dette område.

Umiddelbart skulle man jo mene at en længere uddannelse, burde kunne føre til mere magt. Magt øger sandsynligheden for sidespring. Men omvendt mindskes risikoen for sidespring ved længere uddannelse. Nå der er åbenbart ikke noget der er sort eller hvidt.

Læs også: Hvad kvinder kigger efter

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!