Hårdt at være lækker

Face of a beautiful brunette womanEn række undersøgelser indikerer at pæne mennesker udsættes for diskrimination. En diskrimination, der følger dem hele livet og som påvirker på job, i skolen og privat. Heldigvis for denne gruppe, er det en positiv diskrimination.

Påvirker dit udseende og din udstråling den måde andre betragter dig på? Ja, det gør det. Påvirker det også dine karakterer i skolen? Din løn? Hvorvidt du får en stilling eller ej? Din dom for en forbrydelse? Det er der meget der tyder på at det gør! At det ikke kun er resultater, uddannelse og viden der bestemmer dine muligheder.

En række undersøgelser indikerer at pæne mennesker udsættes for diskrimination. En diskrimination, der følger dem hele livet og som påvirker på job, i skolen og privat. Heldigvis for denne gruppe, er det en positiv diskrimination.

Påvirker dit udseende og din udstråling den måde andre betragter dig på? Ja, det gør det. Påvirker det også dine karakterer i skolen? Din løn? Hvorvidt du får en stilling eller ej? Din dom for en forbrydelse? Det er der meget der tyder på at det gør! At det ikke kun er resultater, uddannelse og viden der bestemmer dine muligheder.

Højde spiller ind

Den amerikanske journalist Malcolm Gladwell undersøgte i 2005 direktørerne i amerikanske Fortune 500 selskaber. Dette viste at disse i gennemsnit var 7,5 cm højere end det amerikanske gennemsnit. Faktisk var hele 30 % højere end 188  cm – det er kun 3,9 % af befolkningen!

Vægten…

En undersøgelse blandt kvinder fra 1988, indikerer at vægten også har en indflydelse på din løn. Undersøgelsen sammenlignede en gruppe kvinder i hhv 1981 og i 1988. De kvinder hvis BMI (Body Mass Index) indikerede overvægt i både 1981 og 1988, tjente 17% mindre end kvinder med BMI indenfor de anbefalede niveauer!

Skønhed….

To økonomer, Hamermesh og Biddle, undersøgte i 2001 sammenhængen mellem løn og udseende. Udover at indhente oplysninger om stilling og indtjening skulle intervieweren i deres undersøgelse nemlig også inddele deltagerne i en af tre kategorier baseret på deres udseende, nemlig ”under gennemsnittet”, ”gennemsnitlig” og ”over gennemsnittet”. Undersøgelsen viste at gruppen ”under gennemsnittet” tjente 9% mindre end gruppen ”gennemsnitlig”. Til gengæld tjente ”over gennemsnittet” 5% mere.

Tilbage i 1974 påviste Effran at smukke mennesker – såvel kvinder som mænd – blev vurderet mildere af nævninge.

Barm….

PassionProfessor Michael Lynn fra Cornell University har lavet tests der viser at bryststørrelse har indflydelse på de drikkepenge tjeneren modtager. Nicolas Guéguen har lavet tests, der indikerer at bryststørrelse også spiller ind på kvinders mulighed for at få et lift. Han lod en kvindelig forsøgsdeltager forsøge at tage på stop, udstyret med tre forskellige bryststørrelser, nemlig en A, en B og en C-skål. Samtidig talte de de forbipasserende og hvor mange der stoppede. Det viste dette resultat (tabellen viser hvor mange der stoppede og hvor mange chauffører i alt i de enkelte kategorier):

Hand of hiker man at rural mountain road. Daybreak. A-skål B-skål C-skål
Mandlige chauffører 40 af 268 46 af 256 60 af 250
14,92% 17,79% 24,00%
Kvindelige chauffører 12 af 132 11 af 144 14 af 150
9,09% 7,64% 9,33%
Total 52 af 400 55 af 400 74 af 400
13,00% 13,75% 18,50%

Der er således en god grund til at spænde barmen op, hvis man skal køre på stop!

Der er en række indikatorer, der taler for at udseende i høj grad spiller ind. Også selvom udseendet burde være irrellevant. Har man plads til en i bilen, burde bryststørrelse ikke spille ind. Har man begået noget kriminelt, burde udseende ikke spille ind på straffen. Men giver det en nemmere hverdag for de pæne? Gør det livet til en ”walk-over” for dem? Det valgte forskere fra Florida State University og Ludwig-Maximilians-Universität München at kigge nærmere på.

Også ulemper ved at være attraktiv

Der er måske allerede læsere af denne artikel, der – blandt andet baseret på forfatterens køn – antager at ovenstående er sandt, ”men primært på grund af mænds tendens til at være overfladiske og kun fokusere på det ydre”. Tænker du dette har du delvis ret – dog er kvinder være end mænd!

De to universiteter stillede 2.639 studerende en opgave. De skulle forestille sig at de var medlem af en komite, der skulle uddele stipendier til studerende blandt tre kandidater. Disse kandidater var alle opdigtede og tilhørte hver en af kategorierne attraktiv, gennemsnitlig og uattraktiv.

På trods af tre forskellige kandidater, blev den attraktive valgt næsten 50% af gangene (50% af mændene og 43% af kvinderne). Statistisk set burde disse tal være i nærheden af 33%.

Til gengæld er der stor forskel når man skulle udvælge kandidater af ens eget køn – især hos de kvindelige deltagere. De attraktive kvinder blev nemlig kun udvalgt 12% af gangene – igen et tal der bør ligge i nærheden af 33%. Mænd har derimod ikke tendens til at straffe attraktive mænd.

Yderligere tests indikerer desuden – og igen var kvinder værst – at især de der tilhørte grupperne gennemsnitlig og uattraktiv der straffede attraktive kandidater af samme køn. De attraktive udviste ikke den samme bias!

Det gør livet nemmere at være pæn. De får bedre jobs, højere løn, bedre karakterer, lavere domme hvis de er kriminelle. Men hvis du er en attraktiv kvinde, skal du ikke ønske at blive evalueret af en kvinde! Og slet ikke af en uattraktiv af slagsen!

Links til relevante artikler:

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!