Investerer du i fortiden?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMange mener, at investering i emerging markets har større risiko end de mere udviklede lande. Men måske er der reelt større risiko ved ikke at have emerging markets i sin portefølje?

Af forskellige årsager har vi det med at være overeksponerede i vores investeringer, i de markeder vi kender bedst. Danskere har typisk for mange danske aktier, tyskere for mange tyske. Dernæst kommer de markeder, vi kender lidt bedre. Det betyder, at vi ofte har for lille eksponering mod fjerne markeder – hvilket kan være en stor ulempe, når det er der udviklingen sker, som den gør i øjeblikket.

Fjernøsten – især Kina – og Latinamerika oplever fortsat en rivende udvikling og stor fremgang. Selvfølgelig ikke upåvirkede af den globale krise, men meget tyder dog på at disse markeder er på rette spor. Samtidig er det der, den største forbrugsudvikling finder sted. Her er et par eksempler fra Kina på denne udvikling:

–          Den månedlige tilgang af nye mobilabonnenter er 5 mio!

–          Urbaniseringen – folk flytter fra land til by

–          Udvikling af infrastruktur

–          Stigende indkomster giver øget forbrug (køb af hus fører til optagelse af huslån, tegning af forsikring osv.)

Kigger man på udviklingen i området er den rivende, men der er fortsat langt op til vestligt niveau. Til gengæld tyder meget, på at det er den vej det går.

Der er selvfølgelig også risici og elementer, der kan forsinke denne udvikling:

–          Stigning i olieprisen

–          Udviklingen i USD

–          Lokal uro

Tør du undlade at have de nye økonomier med i din portefølje?

Selvom jeg er positivt indstillet overfor emerging markets, betyder det jo ikke, at man kun skal investere i emerging markets. Der ER risiko ved disse markeder og det skal man have med i sine overvejelser. Det er nu engang stadig sådan at risiko belønnes, men dumdristighed straffes!

Dog mener jeg at rigtig mange investorer bør øge deres eksponering mod emerging markets – det vil være at investere i fremtiden frem for fortiden!

Husk på at aktier ikke er den eneste måde du kan eksponere dig mod emerging markets! Mange af disse lande udsteder obligationer – de såkaldte højrentelande-obligationer – der giver en glimrende eksponering mod økonomien i landet!

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!