Jeg starter en opsparing….. i morgen…

choicelilleJeg har tidligere skrevet om “procrastination” – det at finde på overspringshandlinger – som langt de fleste er ramt af. Det gælder også omkring vigtige emner så som at spare op til sin pension. Den økonomiske situation i verdenen indikerer klart at vi alle selv skal tage hånd om vores pension. Ydelsen fra det offentlige vil blive mindre, men har vi så aktivt gjort noget omkring pension? Formentlig ikke.

Amerikanske data viser at kun 33% sparer op til pension og kun 10% vurderes at spare “nok” op. I Danmark er tallene måske anderledes som følge af arbejdsmarkedspensioner. Men andelen der sparer nok op er nok også lille.

Et væsentligt problem er at vi “kigger på det i morgen”. Men desværre, når det bliver i morgen, siger vi så “vi kigger på det i morgen”. Fra min tid i en filial har jeg et – sørgeligt men godt – eksempel på dette. Et par midt i 30’erne var inde hos Benthe til et rådgivningsmøde. Benthe foreslår at de opretter pensioner med tilhørernde livs- og ulykkesforsikringer. Det vil de lige tænke over. Ugen efter er manden til fodbold og falder død om på banen.

Men det er desværre helt normalt at vi udsætter den slags beslutninger. Hør økonomen Shlomo Benartzi kigge på problemstillingen på TED i New York.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide: