Mundbind får os til at holde mindre afstand

Mundbind er endnu et værktøj til at mindske spredningen af Covid-19. Et supplement til de øvrige værktøjer – ikke en erstatning. En ny undersøgelse indikerer dog, at mundbind kan få os til at holde mindre afstand.

Siden marts har Covid-19 eller corona været en del af vores allesammens hverdage på den ene eller anden måde. Samtidig har vi oplevet forskellige grader af henstillinger til os fra sundhedsmyndighederne for at mindske spredningen. De fleste danskere bør efterhånden være opmærksomme på de fem råd:

  1. Vask hænder eller brug håndsprit
  2. Host eller nys i dit ærme
  3. Undgå håndtryk, kindkys og kram 
  4. Vær opmærksom på rengøring
  5. Hold afstand

Selvom det blev sværere og sværere henover sommeren (blandt andet fordi det gik rette vej med smitten), har vi lært at leve med disse råd i hverdagen. Nu er der så kommet et sjette råd til:

  1. Bær mundbind i offentlig transport

Det er ikke et råd, der erstatter nogle af de andre. Dem skal vi stadig følge. Men måske kan det påvirke hvordan vi følger de andre?

Don’t stand so close to me

I en helt ny undersøgelse har syv forskere fra Warwick Business School prøvet at undersøge vores reaktion på mundbind. Resultatet er ikke lovende for sundheden.

For det viser sig, at de adspurgte englændere, er villige til at stå tættere på bærere af mundbind.

Deltagerne fik vist billeder af forskellige personer med eller uden mundbind. De skulle så angive, hvor tæt de ville stå på pågældende person.

Deltagere, der havde stor tiltro til mundbinds evne til at mindske risiko, var villige til at stå meget tættere.

Der er dog tale om interviews og ikke studier af den faktiske adfærd, hvilket svækker resultatet. For det er ikke altid at vi gør det vi siger eller siger det vi faktisk gør i sådanne undersøgelser.

Intuitivt kunne mundbind også være med til at minde os om at vi skal passe på. Det er et meget synligt signal.

Men rent anekdotisk passer undersøgelsens resultat desværre meget godt sammen med mine egne oplevelser med andre passagerer med mundbind hos DSB. De stod meget tæt, da vi nærmede os stationen.

Få tips til at nudge til at holde afstand:

Nudge til at holde afstand (igen)

Mange glemmer at holde afstand, for det går jo meget godt. Et engelsk konsulenthus har udgivet et guide med tips fra den store verden, til at kommunikere og nudge omkring COVID-19. Det går jo meget godt, virker det til at mange tænker, og derfor glemmer de forholdsreglerne i det offentlige rum. Det er min egen…

Læs mere

Brugte mundbind skal i skraldespanden

Miljøstyrelsen gør desuden opmærksom på en anden problemstilling med brugte mundbind. De skal nemlig i skraldespanden og ikke smides på gaden. Desværre sker det sidste ofte. Da mundbind ofte er lavet af plastik – selvom de ligner papir – kan de ikke nedbrydes i naturen. Så husk at smide dem i skraldespanden. Og husk stadig at holde afstand!

Du kan læse mere i undersøgelsen her.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!