Sæson og dagslys spiller ind på købelyst

saesoner-spiller-ind-paa-koebelyst-hulemaend-i-habitter

Sæson og mængden af sollys spiller ind på vores lyst til at købe. Det viser et meget langt studie, der kigger på priser på auktioner sammenlignet med sæsoner.

Økonomer tager fortsat udgangspunkt i at vi er rationelle forbruger. Vi køber fordi vi har brug for det og undlader at købe fordi vi ikke har brug for det (eller ikke har råd). Men som faste læsere ved, spiller mange andre ting også ind.

For eksempel sæsoner og vejret, der også kan påvirke forbruget. Ikke kun forbruget af is, der typisk stiger om sommeren, eller vinterjakker, men også varer, der ikke burde blive påvirket af sæsonen.

For eksempel har David Hirshleifer og Tyler Shumway i Good Day Sunshine: Stock Returns and the Weather slået fast at sollys spiller ind på aktieafkast.

Og nu et studie, der har kigget på auktionspriser på kunst fra 1756–1909 noget lignende. Priser på kunst hænger intuitivt sammen med den økonomiske udvikling, men studiet slår også fast at sæsonen og mængden af dagslys også påvirker.

Vi bruger flere penge, når det er godt vejr. Det gælder også for kunst, hvor auktioner opnår bedre priser på dage med godt vejr.

Hvordan kan vi så bruge den information? Som forbruger kan du måske vælge at gå på shopping på solskinsdage mens forretningsdrivende ifølge New Neurmarketing kan overveje at:

  • Vise billeder eller film af solskin i butikker
  • Sørge for et ordentligt dagslys-lignende lys i butikker
  • Gøre mere for mer-salg om sommeren

Du kan læse hele Seasonal affective disorder and seasoned art auction prices: New evidence from old masters her

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!