Smartphonen kan hjælpe med dit nytårsforsæt

Lige om lidt er det højsæson for sunde levevaner og indmelding i fitness-centre over det ganske land. Der bliver kø ved stepmaskinerne – i hvert fald de første tre uger. Gallup har tidligere målt, at 20 % af os har mindst et nytårsforsæt.

Det er svært at ændre vaner – især de dårlige. Omvendt er det vaner man får helt uden at planlægge dem. Man hører jo aldrig nogen, der siger “Næste år vil jeg begynde at ryge” eller “I det nye år vil jeg drikke hver dag”. Og de fleste dårlige vaner kræver heller ikke en indsats for at vedligeholde dem, da det sker helt af sig selv i modsætning til gode vaner. 

Der er lavet flere forsøg på at få os til at holde fast i målsætningerne. For eksempel et fitness-center, der opkræver gebyrer, hvis man ikke kommer til det antal træninger, man selv har sat som målsætning.

Nu kan du også få hjælp via en af kilderne til mange dårlige vaner, nemlig smartphonen

Gøre mere af det gode

Jeg netop ønsket min gode ven Klaus godt nytår. Vi blev enige om at ses noget mere i det nye år. Problemet med det er, at der går hverdag i den. Lige pludselig har man travlt på job og/eller privat og så glemmer man alle de gode intentioner og næste år til nytår aftaler Klaus og jeg det samme.

Men det behøver ikke være sådan. App’en Balanced hjælper dig med, at huske at gøre det du gerne vil. 

Man indtaster blot det man gerne vil gøre mere af. Det kunne være “Dyrke motion” eller måske “Ringe til en ven” (som jeg godt kunne blive lidt bedre til). Så kan man på app’en se, hvornår man sidst har gjort det.

Stoppe med at ryge

BreakItOff virker derimod den anden vej. Når man får lyst til at ryge, kan man på app’en få hjælp og hints til at komme udenom. Desuden kan man indtaste oplysninger om fremskridt – eller det modsatte. Hvis man ryger, kan man indtaste begrundelsen og på den måde prøve, at undgå at havne i den situation igen, før man helt har kvittet smøgerne.

Track your break-up progress with the #BreakItOff app so you can conquer your #newyearsresolution. See how long you’ve gone without a smoke and when you’re most vulnerable to cravings. Get it on Google Play https://goo.gl/NrdhmG or download it from the App Store https://goo.gl/mkZJk6.

Slået op af Break It Off i Mandag den 14. januar 2019

Jeg kan også anbefale at læse Charles Duhigg The Power of Habit – der er nogle gode råd til at skippe vaner!

Bedre økonomi

For langt de fleste, der vil have en bedre økonomi, handler det om, at få styr på økonomien i første omgang. For det første skal man have et budget, så man kender sine store udgifter. Dernæst skal man have styr på det daglige forbrug.

Det kan nemlig være store beløb man “klatter væk” i dagligdagen uden at være opmærksom på det. Før betalingskortene havde de fleste en automatisk måde at styre pengene på: man havde kun dem, der var i pungen. Da checken så begyndte at udbrede sig, var der et skema bagerst, hvor man kunne føre sit bogholderi. Det valgte mange at gøre, men med udbredelsen af betalingskort er de fleste holdt med at have hands-on styr på betalingerne. “Det ordner banken jo” tænker mange, men det gør også at man fjerner sig fra forbruget og faktisk føler de fleste, at det er meget nemmere at betale med kort, end med kontanter

Der er dog hjælp at hente hos Penge og Pensionspanelet, der har lanceret en app, hvor du kan holde styr på det daglige forbrug. Den er primært tænkt til unge, hvilket denne video bærer præg af. Men den kan sagtens bruges af andre også!

Held og lykke med forandringerne!

apps_til_nytaars_forsaet

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!