Smil – det smitter

pigerdrentelilleDet ligger dybt i os at være individer – i hvert fald i det moderne menneske. Men når det kommer til stykket er vi blot flokdyr, der ofte gør som de andre. Ofte uden at vide hvorfor.

Du kender det garanteret godt – en i et selskab gaber og kort efter får du også en ustyrlig trang til at gabe. Eller i vores moderne verden: En mobil i nærheden ringer (eller en i et selskab tjekker sin mobil) så får du også lyst til at tjekke din mobil. Men det er også på andre områder vi har lyst til at agere sammen med andre. Socialpsykologi kaldes det og her er et kendt eksempel på det:

http://www.youtube.com/watch?v=uuvGh_n3I_M

Men det er ikke kun med så simple ting vi har tendens til at gå med gruppen. I et andet af Asch's eksperimenter, skal deltagerne angive den længste linie af tre. 6 besvarer spørgsmålene – det er dog reelt kun den 5, der deltager i eksperimentet. De øvrige svarer forkert på en række spørgsmål og efterfølgende svarer testpersonen også forkert. Se det her:

Smil smitter

Det samme gør vi med smil. I bogen Choke kan man blandt andet læse om en undersøgelse af en gruppe studerende på NYU smilte tre gange så meget når de var omgivede af andre der smilede end når de var omgivet af mennesker uden smil.  Prøv selv at se denne video og se om du kan lade være med at smile:

http://www.youtube.com/watch?v=pER3fa_mTo8

Viden om netop dette emne bruges i amerikanske sitcoms. For når disse tilsættes latter – det man kalder dåse-latter – så finder seerne – os – dem sjovere. Se f eks om ikke disse klip fra Game of Thrones ikke bliver lidt sjovere med dåse-latter:

Så sørg nu for at smile lidt mere så er du med til at gøre verden til et bedre sted!

Har du problemer med at komme i gang med det, kan du måske finde lidt inspiration i bloggen Positive tanker – sådan blev jeg gladere  af Nikolaj Astrup Madsen.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!