Vi finder smukke mennesker mere pålidelige

Skindet bedrager, men alligevel bruger vi rigtig meget synet til at vurdere mennesker vi møder. Udseende, tøj, sko osv spiller ind. Også når vi skal vurdere om vi nu kan have tillid til dem.

Jeg ved ikke hvorfor, men børn kigger altid meget nysgerrigt på mig. Egentlig underligt, for jeg kan ikke rigtig lide børn jeg ikke selv har produceret. Men måske skyldes det at de er i gang med at vurdere, om jeg er pålidelig eller ej.

Vi bruger udseende og visuelle referencer til at aflæse mennesker vi møder på vores vej. Det starter allerede når vi er små. I mange situationer spiller udseendet ind og attraktive mennesker vurderes som klogere, bedre ledere, mere succesfuld og også mere pålidelige. Det har blandt andet hjulpet John F Kennedy og Bill Clinton.

Nu har  Dr Fengling Ma og Dr Fe Xu fra Zhejiang Sci-Tech University, og Dr Xiaming Lu fra Wenzhou Medical University lavet forskning på børns (og voksnes) vurdering af pålidelighed på basis af udseende. Deres artikel er offentliggjort i Frontiers in Psychology. 

I forsøget skulle tre grupper børn på hhv 8, 10 og 12 år samt en gruppe voksne vurdere en række billeder af ansigter. I første omgang skulle de vurdere, hvor pålidelige de mente ansigtets ejer var. En måned senere blev de inviteret tilbage og nu skulle de så vurdere de samme billeder. Denne gang gik vurderingen dog på, hvor attraktiv de vurderede ansigtet.

Herefter analyserede forskerne de indsamlede data, der viste en klar sammenhæng mellem, hvor pålideligt de blev vurderet og hvor attraktiv man fandt dem. Sammenhængen blev stærkere og stærkere jo ældre deltagerne blev.

Der var også stort sammenfald – et sammenfald der også blev tydeligere jo ældre deltagerne var – mellem hvilke ansigter fandt pålidelige. Noget tyder på at vi bruger de samme visuelle referencer til at aflæse hvorvidt vi finder en anden person pålidelig.

Så selv om vi får at vide at vi ikke skal vurdere på udseende gør vi det. Og vi fortsætter med det når vi bliver voksne.

Du kan læse mere om forskningsresultatet her.

Læs også denne artikel om at smukke mennesker har nemmere adgang til lån.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!