Snyder du også dig selv for afkast?

Statistikkerne viser at kun ca. 1/3 af os har investeret i aktier. Dette til trods for at megen analyse indikerer at aktier giver det bedste afkast på lang sigt. Snyder vi os selv for afkast på den baggrund?

Jeg havde engang en kunde der sagde:

“Nu har jeg råd til at tage risici, men nu tør jeg ikke”.

Han havde fået skabt sig en anseelig formue, og han kunne ikke forestille sig at denne pludselig forsvandt. Mens han – da formuen var mindre – turde tage risici, han ikke havde råd til.

Den nye investor

Hvordan vil du investere hvis du arver en million i morgen? Dette spørgsmål har mange svar, og nogle af svarene afhænger naturligvis af din indsigt i de finansielle markeder.

Læs også: Fordeles virksomheders resultat rigtigt? 

De to forskere Steffen Andersen, Copenhagen Business School og Kasper Meisner Nielsen, Hong Kong University of Science & Technology, har undersøgt hvordan “nye investorer” rent faktisk har investeret en større formue.

Disse nye investorer fandt de blandt arvinger, der ganske uventet havde arvet. Undersøgelsen bekræftede en risikoaversion, der klart overskygger den viden, der indikerer at aktier slår obligationer over tid. Kun 20% valgte at investere i aktier – dette er endda under landsgennemsnittet, hvor 1/3 af os har investeret i aktier.

Der er mange ting, der kan påvirke vore valg, men forskerne her mener at det kan være manglende indsigt, der får os til at fravælge aktie-investeringer. Andet der kan påvirke, kan være den nationale stolthed vi har om vore realkreditobligationer. Den kender man ikke i eksempelvis Sverige, hvor man til gengæld har en forkærlighed for aktier.

Jeg tør heller ikke selv tage risiko med min pensionsinvestering. Det er dog afkast-risikoen jeg kigger på, og derfor har jeg investeret 100% i aktier. Skulle jo nødig gå glip af afkast!

Du kan se hele forskninsprojektet her: http://papers.ssrn.com/sol3/Delivery.cfm/SSRN_ID1573235_code333077.pdf?abstractid=1531664&mirid=1

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide: