Rigtig meget af det vi gør, gør vi helt automatisk. Man kan sige at vi kører på autopilot, for når rutinen er bygget op, behøver vi ikke tænke os om.
Prøv at tænke tilbage på tiden hvor du tog kørekort eller umiddelbart efter du havde fået kørekort. Kører du bil på samme måde i dag? Formentlig ikke for nu er bilkørsel blevet en rutine og meget foregår uden at du tænker over det.
Man har i forsøg med rotter kunnet konstatere en interessant ting omkring vaner. De første gange de udførte en opgave var der stor hjerneaktivitet, men efterhånden kunne de udføre opgaven uden den store hjerneaktivitet. Der var tale om en labyrint, de skulle løbe igennem. Ændrede man så labyrinten skulle rotterne igen bruge hjernen indtil en ny rutine var opbygget. Noget interessant var, at ændrede de labryinten tilbage kunne rotterne “finde den gamle vane frem” og løse opgaven uden at tænke.
Vi mennesker har det på samme måde!
Se blot dette eksempel med den 10 årige Austin Naber, der har verdensrekorden i at stable cups. Han kan gøre det på 5 sekunder i dag – i starten tog det 2 1/2 minut! I videoen nedenfor ser man Austin løse opgaven sammen med David Eagleman. Begge får samtidig målt deres hjerneaktiviteter via EEG (elektroencefalogram) og der er stor forskel at måle. Austin Naber har gennemført rutinerne så tit, at han ikke behøver at tænke undervejs. De mange øvelser har så at sige skabt nogle motorveje i hans hjerne, der fuldstændig har automatiseret udførelsen.
Det er derfor at sportsfolk, musikere, kokke, soldater og mange andre, der performer på højt niveau, bruger så mange timer på at øve sig! Og måske forklaringen på det med de 10.000 timer det tager at blive ekspert til noget.
https://youtu.be/-nhRPVWM9A0
I mange situationer er autopiloten en hjælp. Men hvis vi også bruger autopiloten, når vi skal tænke os om, kan det være et problem. Falder markederne har vi en autoanordning, der siger “kom væk”. Den virkede godt når et vildt dyr er efter os, men det er ikke sikkert at den er lige så stor hjælp på de finansielle markeder.
Du kan læse mere om vaner og deres indflydelse i min bog, Hulemænd i habitter.