Vi vil så gerne høre til

Vi vil gå rigtig langt for at høre til i flokken. Bare tænk på Mulle i Bjarne Reuters bog Zappa. ’Du vil jo gerne være med i hulen, ik' Mulle?’, spurgte Peter Reichardt i filmatiseringen og det ville Mulle godt, så han åd skovsneglen.

Det ligger meget dybt i os at være en del af fællesskabet. Fra en evolutionsmæssig baggrund, er der gode forklaringer på det. Det var vanskeligere at overleve alene end i en flok. Derfor var det vigtigt for os at være drevet mod fællesskabet og derfor er den drift stærk hos os den dag i dag.

Og vi vil gå langt for at høre til. Vi efterligner kropssprog og talemåder meget hurtigt. Vi vil sågar bakke op om en håbløs sag, blot for at være en del af en gruppe. Tænk blot på de mange fans bag AGF og Brøndby, der holder ved trods deres hold skal så gruelig meget igennem 🙂

Solomon Asch lavede en række eksperimenter omkring dette tilbage i 1950'erne. Et af dem kan du få indblik i nedenfor. Det viser at vi er villige til at svare forkert sammen med gruppen, selvom vi ved at det ikke er rigtigt. Ret interessant. 

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!