En stor undersøgelse har kigget på mænds testosteron-niveau før og efter de har fået børn. Er mænd involveret i pasningen af børn, falder testosteronen kraftigt.
Jeg har tidligere skrevet om at kvinders hjerner fysisk ændrer sig ved familieforøgelse – se f eks Babyer ændrer kvinders hjerner. Nu har forskere også påvist at vi mænd ændrer os når vi får børn.
Forskere fra Northwestern University har fulgt en stor gruppe mænd på Filipinerne i 4 1/2 år. Perioden dækker en periode før disse mænd fik børn og efterfølgende.
Undersøgelsen drager to interessante konklusioner:
- Mænd med højt testosteron-niveau har større sandsynlighed for at blive fædre
- Testosteron-niveauet falder markant efter fødslen, hvis faderen er involveret i pasningen
At mænd med højt testosteron-niveau har større sandsynlighed for at få børn, hænger godt sammen med evolutions-teorien. Det høje testosteron-niveau vil formentlig smitte af på den måde disse mænd opfører sig – og formentlig vil det være på en sådan måde at kvinder tiltrækkes. For selvom mange sikkert gerne vil sige sig fri for dyriske drifter, driver de os stadig i meget af det vi gør.
At niveauet falder når barnet ankommer hænger måske sammen med behovet for en mere kærlig og omsorgsfuld rolle. I evolutions-øjemed er vi kodet til at sikre “artens” overlevelse derfor er der brug for at vi drager omsorg. Forskerne mener dog at testosteronen falder fordi mændene tager sig af barnet – ikke omvendt.