Penge- og Pensionspanelet har haft tre eksperter til at vurdere investeringer for private. Deres konklusion er at “gør-det-selv” er det bedste i sammenligning med tilgængelige alternativer. Men i virkeligheden er der måske nogle andre parametre, der også spiller ind. Tre eksperter – Bjarne Graven Larsen, ATP/FIH, Michael Møller, CBS og Tom Engsted, Århus Universitet, har lavet en række anbefalinger til investorer. En af konklusionerne er at investeringsforeninger er for dyre og at man blot selv kan lave en portefølje af 15-20 danske aktier. En af begrundelserne er nemlig at ingen investeringsforeninger kontinuerligt kan slå markedet, hvorfor det er en for dyr løsning. (Se Børsens artikel herom her).
Som direktør i en investeringsforening er det naturligvis en træls konklusion. Endnu mere træls, når man godt kan se at den faktisk også er rigtig. Altså hvis man altså levede i en meget teoretisk verden beboet af rationelle beslutningstagere. For i virkeligheden kan vi mennesker ikke så godt følge de råd trioen giver.
Gennem mere end tyve år i investeringsbranchen har jeg set det ske alt for tit. Man kommer til penge eller starter en opsparing og skal have fundet ud af hvad pengene skal investeres i. Rådet fra trioen er så at købe 15-20 aktier og holde fast i dem – altså have en langsigtet strategi. Men desværre er der nogle faktorer, som spiller ind i denne beslutning. Blandt andet det at verden løbende ændres. Startede man som investor i sommeren 2010 var der ikke noget der hed Pandora på børsen. Det er der nu – skal man så gøre noget? Dernæst er vi rigtig mange der sparer løbende op. Det betyder at vi løbende skal investere nogle penge – hvordan løser man det? Og over tid ændres porteføljesammensætningen jo som følge af forskellig udvikling i de indkøbte værdipapirer. Skal man ændre noget i den situation? Og endelig viser min erfaring – og nyere forskning på investeringsområdet bekræfter dette – at der typisk sker en af to ting med nyslåede investorer:
Enten mister de hurtigt interessen for investeringerne eller også bliver de interesserede i investeringer.
Mister interessen
Den første kategori er sådan set fornuftig nok – også i relation til trioens råd. Men de glemmer så bare at få investeret de penge der løbende spares op og derfor bliver deres afkast ikke godt nok. Du kender det sikkert fra dig selv – der er noget du burde få kigget på, men du orker det simpelthen ikke. Min invaliditetsforsikring er eksempelvis udløbet, men jeg orker ikke at tale med nogen om at tegne en ny. Jeg er rimelig oplyst, har en hvis uddannelse og jeg ved godt at man skal have en invaliditetsforsikring. Men jeg orker det ikke…..
Sådan har nogen det også med investering, og de vil derfor ikke få gjort noget ved det.
Bliver grebet af investering
Så er der den anden kategori – den farlige kategori, som man desværre alt for tit møder. Nemlig dem der tror de ved noget om det og tror de kan slå markedet. De starter typisk med at være langsigtede, men ser så at der er en gevinst på en aktie, hvorfor de sælger den for at købe en anden. Næste dag er der måske en anden med gevinst, som så bliver solgt for at købe en anden. Det at sælge aktier med små gevinster og holde fast i aktier med tab er en helt naturlig reaktion – og desværre meget menneskelig.
Dernæst risikerer man også at blive forelsket i en branche eller en aktie, og lige pludselig har man for mange af sine midler placeret der.´
Et par gode eksempler – fra den virkelige verden – ser man på Nordnets årlige statistik. Nordnet er en handelsplads primært for private, og der kan man se at sidste års mest solgte aktier er Novo og FLS, der så samtidig var nogen af dem med de bedste afkast i 2010. De mest købte aktier var til gengæld Vestas og Norden – nogen af de dårligst performende. Et par gode eksempler på at private sælger vindere og køber tabere.
Ikke en perfekt verden
Dette er blot nogle af de fejl vi som investorer typisk laver. For der er måske ikke mere mellem himmel og jord, men vi finder ud af mere og mere der foregår ubevidst i vore hjerner.
Så Bjarne, Michael og Tom I har ret i jeres konklusion, men en anden gang skulle I måske komme ud af lønkammeret inden i skriver en rapport. For herude er mennesker ikke rationelle og verden ikke perfekt. Det fortalte Brad Barber også om på Penge- og Pensionspanelets konference hvor jeres rapport blev fremlagt – se evt. denne artikel.