Det var så i denne weekend at spændingen blev udløst. Mange ventede i kø for at få afgjort resultatet. Og det var ikke FCK – AaB de ventede på. Var du blandt vinderne?
Mange af os har i høj grad ikke et rationelt forholdt til SKAT. Her tænker jeg ikke på de mange skandaler, SKAT har været en del af de sidste mange år. Ikke et ord om udbytteudbetalinger, Jesper KASI Nielsen eller statsministres ægtefællers seksuelle overbevisning.
Vi er på et helt andet folkeligt plan – det er nemlig den årlige årsopgørelse jeg her forholder mig til.
Det er som om vi har glemt at det er vore egne penge. Jeg tror faktisk er mange er meget enige med Mille Skjold fra FunnyFinans i denne betragtning:
I virkeligheden burde Skat ændre på systemet, så dem, der skal have penge tilbage får svar fredag, så de kan give den gas i weekenden med et eller andet crazy overforbrug, mens dem, der skal betale tilbage får svar mandag, når de alligevel er deprimeret. DET ville være service!
Mille Skjold, FunnyFinans
Får vi penge tilbage, er det næsten som en gevinst. Men i virkeligheden betyder det jo blot, at vi har fået for lidt udbetalt i løbet af året.
Skal vi af med penge, er det som man har tabt penge. Men i virkeligheden betyder det jo blot, at man har fået for meget udbetalt i løbet af året.
For det er jo faktisk vores egne penge!
Tabsaversion
Jeg skal være den første til at indrømme, at jeg også er emotionelt involveret i spillet med SKAT. Jeg forskudsregistrerer mig sådan at jeg er meget sikker på at få penge tilbage i skat. For det gør meget mere ondt at skulle af med skat, end det glæder at have “for meget udbetalt” (af sine egne penge) hver måned.
Derfor er jeg villig til at gå langt for at undgå en restskat.
Men det er ikke rationelt, for det kan slet ikke betale sig at “spare op” hos skat. Det viser alle regnestykker på området og det er også det cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen, giver udtryk for med dette citat på finans.dk:
Folk bliver rigtig glade for det, de får tilbage – men det er jo deres egne penge, de får retur. Og enhver rationel økonom vil sige, at pengene kunne have været brugt bedre end på at samle støv hos Skat
Las Olsen, Danske Bank
Men igen vinder følelserne over den fornuftige rationelle tankegang. For meget tyder på at tab gør dobbelt så ondt som gevinster glæder.
Det kalder man tabsaversion og det er et Daniel Kahneman og Amos Tversky‘s vigtigste opdagelser. Det kan illustreres sådan:
Var vi rationelle ville vores nytte være ens hvad enten der var tale om gevinst eller tab. Men fordi tab gør mere ondt får vi den næsten S-formede udvikling fremfor den rette linje.
Du kan læse mere om tabsaversion her.