Andres ulykke kan føles godt

For nogen var starten på dette års sæson i Superligaen særdeles god. For det første gik det måske deres “eget” hold godt, men dernæst – og det er næsten endnu bedre – gik det FCK og Brøndby dårligt. For selvom du formentlig ikke vil indrømme det, kan andres ulykke være ligeså godt som egen lykke. 

Det hedder at være skadefro og er en følelse vi ofte ikke vil være ved vi har. Alligevel er det lykkedes Mina Cikara fra Carnegie Mellon University og Susan Fiske fra Princeton at forske i den – blandt andet ved at registrere bevægelser i kæbemuskler for at aflæse reaktionen. For vi har en tendens til at smile, når det går nogen, vi er misundelige på, dårligt. 

Det er nødvendigt med tilstedeværelsen af en eller anden form for misundelse for at følelsen opstår.

De fleste fodboldfans har ikke de store følelser i klemme hvis SønderjyskE taber en kamp, mens det føles rart når Brøndby – igen – taber.

De fleste bankansatte er ligeglade med at Sparekassen Sjælland klarer sig dårligt mens det føles meget rart når Danske Bank – igen – dummer sig.

Vi danskere er rimeligt ligeglade med hvis Moldavien taber en fodboldkamp, mens vi har det rart hvis Sverige taber. 

Så det er ikke alle tilfælde af andres ulykke vi finder glæde ved – eksempelvis raser stormen i øjeblikket over Danmark, og i en sådan situation rykker vi i stedet sammen og hjælper hinanden med transport eller husly.

Forskerne lavede fire forskellige forsøg. Da det er en følelse vi nødig vil indrømme vi har, anvendte de i stedet en elektronisk måling af aktivitet i kindmuskulaturen (electromyogram). Deltagerne blev vist billeder af forskellige individer, vi (eller i hvert fald amerikanere) ofte – stereotypt – forbinder med forskellige følelser: Ældre – medlidenhed, landsmænd – stolthed, narkomaner – afsky og rige forretningsfolk – misundelse. Disse billeder blev så parret med forskellige hændelser som at vinde 5$ (positivt), at blive gennemblødt af en forbikørende bil (negativt) eller at gå på toilet (neutralt).

Målingerne viste at deltagerne smilte – man målte aktivitet i kindmuskulaturen – mere i forbindelse med de negative hændelser, men KUN når de blev forbundet med eksempelvis de rige forretningsfolk (misundelse).

En anden del af undersøgelsen viste at deltagerne faktisk følte større glæde når det gik nogen man var misundelige på dårligt end når det gik dem godt. En tredje del viste, at deltagerne var villige til at udsætte gruppen de misundte for smerte – for eksempel at de fik stød.

Du kan hente undersøgelsen “Their pain, our pleasure: stereotype content and schadenfreude” eller læse mere om den her.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!