Børsen blog: Står du også stadig kontant?

Mange investorer oplever et stort dilemma i øjeblikket. De har solgt aktier tidligere i forbindelse med de store fald og står i øjeblikket kontant og afventer køb. Skal man så købe nu efter de relativt store stigninger de seneste måneder?

Jeg oplever i øjeblikket ofte investorer, der tidligere har solgt deres aktier og i øjeblikket afventer at købe og derfor står kontant. Det er helt naturligt, at man blev nervøs efter efterårets uro og måske derfor valgte at sælge ud. Det samme gælder for januar og februar i år. Men det gør desværre, at man risikerer at blive lidt handlingslammet. Som jeg tidligere har skrevet, har man to muligheder, når man sælger aktier, fordi man tror, de ligger på et godt niveau:

  • Enten får man ret og de falder tilbage. Desværre vil det så ofte være svært at købe, fordi de er faldet og markedet derfor er negativt.
  • Eller også får man ret og markedet stiger videre.

De der har solgt ud i løbet af efteråret eller først på året, startede med at have ret. Men da markedet var på – sin foreløbige? – bund primo marts, var det et ekstremt vanskeligt tidspunkt at forholde sig nøgternt til markedet. Mange var negative. Analytikere udtalte sig negativt. Aviserne havde negative artikler. I et sådant miljø er det svært at være positiv og gå mod strømmen.

Hvad så nu?

Hvad skal disse investorer så gøre nu? “Tror du ikke, at der kommer et tilbagefald?” spørger de mig typisk – med håb i stemmen. Det kan der sagtens gøre, men hvad skal man gøre, hvis der ikke kommer et tilbagefald?

Jeg tror, at disse investorer er nødt til at komme ind i markedet. De skal ikke nødvendigvis hoppe i fra tre-meter vippen, men snarere kravle ned af trappen. For eksempel kunne man købe for en tredjedel af det beløb, man vil have i aktier nu. Købe en tredjedel mere til august og den sidste tredjedel til november. På den måde kommer man ind i markedet løbende og har flere muligheder. Falder markedet, kan man købe aktier billigere til august og november. Stiger markedet yderligere, tjener man på dem, man har og får købt på nogle forskellige niveauer.

Samtidig skal man så – for vi skal jo lære af vore fejl – huske at lave en strategi for sit genkøb, hvis man en anden gang vælger at sælge ud af aktier!

 

Denne blog er også bragt som VIP-blog på borsen.dk. Se den evt. her: http://borsen.dk/blog/2149/9408/25400/Jens_Balle

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!