Børsen: Vælg din rådgiver med omhu!

I disse dage erfarer mange på den hårde måde, at de har valgt den forkerte rådgiver. Rådgivning om finansielle forhold skal gerne være en langsigtet relation, hvilket den nuværende situation vanskeliggør for mange.

Vi har heldigvis ikke haft helt så grelle sager som i USA. Først Madoffs Ponzi-scheme og på det seneste er også andre sager dukket kommet frem i USA. Blandt andet er en investeringsdirektør “forulykket” med sit fly. Tilkaldte militærfly kunne dog kun se et tomt fly, hvorfor det formodes, at han er sprunget ud med faldskærm – formentlig for at få offentligheden til at tro han er omkommet. Ponzi-schemes kaldes også “Rob Paul to pay Peter” for det er det man har gjort. Når så de finansielle afkast er forfærdelige og likviditeten trækker sammen, falder korthuset fra hinanden.

Fokus på Private Banking

Herhjemme har der fra 2004-2007 været meget fokus på attraktive kunder i det formuende segment. Dette har fået mange til at opstarte “Private Banking” i den periode. Som en kollega udtrykte det “Bare fordi man sætter et skilt med ordene “Private Banking” på en pølsevogn, bliver det ikke til – afdelinger flere nu overvejer at lukke ned eller ændre konceptet for. Som kunde et sådant sted er det en meget uheldig situation, da finansiel rådgivning gerne skal ske i et langsigtet perspektiv.

Det er derfor også vigtigt at overveje “Vil min rådgiver også være her i morgen?” inden man vælger sin rådgiver. Desuden bør du overveje:

  • Kan rådgiveren reelt rådgive dig om din situation – finansielle forhold kan være meget komplekse?
  • Er rådgiveren underlagt myndighedernes tilsyn?
  • Kan rådgiveren rådgive bredt – eller har de kun et produkt?

Det handler ikke kun om pris og behagelige mennesker!

Uafhængig rådgivning

Der har i samme periode været fokus på “uafhængig rådgivning”. Uafhængig rådgivning lyder ganske flatterende og meget tillokkende, men desværre findes det ikke i virkeligheden. Lige så snart man tjener på sin rådgivning – enten via direkte gebyr, kurtage, betaling fra leverandører, overskudsdeling eller hvordan man nu end honoreres – er man IKKE uafhængig. Faktisk tværtimod er man i høj grad afhængig.

Og det er jo netop i disse tider værdien af din rådgiver kan vurderes bedst. Det er, når det regner, at tagets tæthed bedst kan vurderes og værdien af et tæt tag værdsættes mest! Husk også på at selvom mange siger at kvalitet koster, så er det altså tit dårlig kvalitet, der bliver rigtig dyrt!

Og husk på når du læser disse ord: Jeg er heller ikke uafhængig. Dels er jeg ansat i branchen og dels er jeg på en måde afhængig af at så mange som muligt læser min blog her på Børsen.dk. Så overvej nøje om du tør bruge rådet!

Indlægget er også bragt på børsen.dk

http://borsen.dk/?treeid=2565&threadid=5810&shownpost=14174&post_id=14174

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!