Brug hovedet ikke albuen

Fra min barndom kan jeg huske en vittighed min far underholdte med. Måske meget godt han var lærer, for komiker var han vist ikke blevet. Men her er vittigheden:

Der er undersøgelser på tosseanstalten (ved godt det ikke er det politiske korrekte udtryk i vores tid, men i 70’erne kunne man slippe af sted med den slags udtryk) og dokoren vil undersøge de indlagtes intelligens. “Hvor sidder hjernen?” spurgte han den første. “Her” svarede den første tosse (igen den slags kunne man godt sige i 70’erne) og pegede på sin albue. “Dumpet” sagde doktoren og kaldte den næste ind.

“Hvor sidder hjernen?” spurgte han. “Her” svarede den anden tosse og pegede på sin albue. “Dumpet” sagde doktoren og kaldte dagens sidste patient ind.

“Hvor sidder hjernen?” lød det velkendte spørgsmål. “Her” svarede tossen og pegede på siden af sit hovede. “Glimrende”, sagde den overraskede doktor og spurgte “Hvordan kunne du dog vide det?”

“Det var da nemt nok”, svarede tossen. “Jeg brugte da bare den her” sagde han og pegede på sin albue.

Når latteren har lagt sig, og det er tid til at læse videre, vil jeg blot sige, at det måske slet ikke var så tosset et svar. For rigtig tit bruger vi ikke rigtig hovedet, når vi skal respondere. Her tænker jeg ikke på det der med at tale uden at tænke, men på at vi har to systemer, der kan reagere. System 1, der reagerer impulsivt og med kendt viden og System 2, der bedre kan regne den ud. Det har Kahnemann skrevet en del om i sin bog og for den dovne, har AsapSCIENCE lavet en video, der forklarer det:

Vil du læse mere kan jeg varmt anbefale Kahnemann’s bog som også findes på dansk eller også kan du læse mere hos iNudgeYou.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!