Forandringer med forhindringer

replacesmallDesværre har vi det ofte sådan at vi godt kan lide at ting er som de plejer. Du kender det sikkert fra dig selv. Hvis du er i parforhold, sover I garanteret altid i den samme side af sengen? Prøv at bytte plads…. Det vil føles akavet og forkert, men det er en god øvelse i at øve sig i forandringer!

Vi har nogle indbyggede forhindringer mod forandringer. Kemi og eller bioligi i vores hjerne, der gør os negativt indstillede overfor forandringer. Et par af dem er:

Klimavenlig hjerne

Vores hjerne er forprogrammeret til at bruge så lid energi som mulig. Den nemmeste måde for hjernen at spare energi er at gøre som den plejer. At løse alle opgaver med en tidligere indlært løsning – ikke noget med at tænke nyt.

Derfor vil hjernen lynhurtigt sige til at vi skal gøre ligesom sidst vi stod i samme situation.

Amygdala og hypothalamus

halvtomtEn anden hindring mod forandring er amygdala. Dette er et lille område i hjernen som blandt andet håndterer frygt. Amygdala er på forhånd imod. Hypothalamus er derimod mere positiv overfor nyt. Man kan sige at hypothalamusen er lidt københavnsk og amgydalaen er lidt jysk. Desværre er vi lavet sådan et disse to tilsammen udgør 100%. De kan ikke udgøre mere, og det vil sige at hvis ens amygdala tager eks. 60% er der kun 40% tilbage til hypothalamus.

Det er derfor nogen kan have en tendens til primært at være sortseer – glasset ER halvtomt – og andre primært er overoptimistiske – glasset ER altså halvfuldt.

Men det kan du arbejde med! Du kan prøve at flytte dine grænser – og det gælder for begge parter. Men det kræver at du gør ting anderledes…..

Det værste ved forandringer, er at de kræver at man gør ting anderledes. Fortsætter man som vanligt får man det samme resultat. Derfor er man nød til at gøre ting anderledes.

At forandringer er kommet for at blive, er nok næsten det eneste der ikke vil forandre sig.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!