Fordeles virksomheders resultat rigtigt?

3bb25049-d00e-4b02-bf10-c2b51b017d07

Wall Street Journal har netop offentliggjort en liste over de bedst lønnede erhvervsledere i USA over de sidste ti år. Desværre er der ikke stor sammenhæng mellem denne liste og de bedste afkast/resultater for investorerne. Desværre, for der – mit optik – er stor forskel i den risiko ledere og aktionærer tager.

Jeg har tidligere skrevet om det “tabte årti” hvor aktier ikke har givet afkast (se Hvem har taget mit afkast?). I det første årti af dette århundrede, har amerikanske aktier givet et afkast på -26%. Historisk er det et særsyn at aktier over en ti-årig periode giver negativt afkast, derfor er dette en speciel situation. Der er dog forskel på forskellige sektorers afkast, som det fremgår af denne tabel:

Indeks i alt-26%
Teleservice-67%
IT-52%
Finans-37%
Cons. Discretionary-34%
Industrials-11%
Forsyning8%
Health Care13%
Råvarer16%
Stabilt forbrug29%
Energi106%

Wall Street har netop offentliggjort en oversigt over de højst aflønnede amerikanske topchefer. En liste, hvor der desværre ikke er sammenhæng mellem lønnens størrelse og aktionærernes afkast.

LederVirksomhedSeneste 10 års
løn (i USD)
Investorers
resultat over 10 år
Larry EllisonOracle1,84 mia.– 12%
Barry DillerIAC/Interactive og Expedia.com1,14 mia.n/a
Ray IraniOccidential
Petroleum Corp.
857 mio.652%
Steve JobsApple749 mio.720%
Richard FairbankCapital One
Financial Corp.
569 mio.– 20%

Kilde: Børsen/Wall Street Journal og Bloomberg

Kan en leder virkelig være 1,84 mia. USD værd over en ti-årig periode? Det er meget svært at svare på, men der er mange uheldige eksempler på for gode aflønninger til ledere af virksomheder. At afkastet har været negativt, er naturligvis ikke ensbetydende med at man ikke har passet sit arbejde ordentligt. Det kan sagtens være at resultat ville være endnu dårligere uden den pågældende topchef.

En del af aflønningerne er bonus eller resultatafhængig. Disse skal sammensættes på den rigtige måde for at være motiverende – det kan du læse mere om her:

Jeg mener at vi har set en skævvridning i forholdet mellem aktionærer og ledere i virksomheder. Lederne har fået for stor magt og det har givet dem mulighed for at få for stor del af det resultat virksomheder skaber. Der har været en række dårlige danske eksempler fra den finansielle sektor på dette.

Det er investorerne der tager den største risiko og derfor SKAL de/vi have det største afkast!

money financial risk

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!