Formelt tøj ændrer dig

Det viser en ny undersøgelse fra Columbia University og California State University. 

Putting on formal clothes makes us feel powerful, and that changes the basic way we see the world

I et af forsøgene skulle studerende svare på en række spørgsmål. Nogen blev indkaldt med en instruktion om at iføre sig tøj, som om de skulle til samtale. De øvrige skulle blot komme som de var (hvilket på et amerikansk universitet vil sige casual-wear).

Det viste sig at den første gruppe følte sig mere magtfulde og de tænkte mere abstrakt i deres besvarelse end den anden gruppe. Forskerne bag undersøgelsen kobler dette til påklædningen og de tror også at påklædningen vil have en effekt, selvom man klæder sig formelt hver dag.

Det tøj du tager på kan altså påvirke din dømmekraft. 

Ingen roser uden torne for det viste sig også at de velklædte var mindre orienterede på detaljen – hvilket kan oversættes til at de var mere overfladiske. Det kan du blandt andet læse om i dette indlæg fra inc, hvor Geofrey James sætter det negative lys på undersøgelsens konklusioner. 

Klæder skaber folk kan du læse en anden artikel, hvor forskere fandt at studerende iført en lægekittel klarede sig bedre i en test. 

Ikke så glad for jakkesæt? Så er der hjælp at hente i Suitsy’en. Det er en one-piece, der ser ud som et jakkesæt. Se det demonstreret i denne video:

En journalist havde det på i en uge, uden at nogen opdagede det. (Siger måske mere om hans andre jakkesæt…..)

Er du mere classy, kan du få lidt input til garderoben her: Når ældre mænd klæder sig hipster-agtigt

Du kan læse undersøgelsen om det formelle tøjs påvirkning her.

I øvrigt har jeg ikke rigtig mærket nogen effekt på det omtalte ‘power-slips’. Dog bliver der i vores casual-wear dominerede verden lagt mærke til en når man er velklædt!

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!