Forsøg om autoritet bliver til en film

I 1960’erne udførte socialpsykologen Stanley Milgram en række forsøg, hvor han ville undersøge vores tillid til autoriteter. Forsøget er blevet meget kendt og er siden anvendt i tv-shows. Nu ender det også som en film, med titlen Experimenter. Filmen har blandt andet Peter Sarsgaard og Winona Ryder på rollelisten. Du kan se en trailer for filmen nederst, hvor du også kan se mere om eksperimentet.

Men først lidt om eksperimentet. Milgram opsatte et forsøg, hvortil han rekrutterede 40 personer. Deltagerne blev sat sammen med en anden deltager og skulle trække lod om rollefordelingen lærer eller elev. Den anden deltager var dog skuespiller og en del af eksperimentet, hvorfor lodtrækningen altid blev sådan, at den rigtige forsøgsperson blev udvalgt til at være den såkaldte lærer i forsøget.

Eleven blev anbragt i et rum, hvor læreren ikke kunne se vedkommende. Læreren kunne dog høre eleven, der fik påmonteret elektroder og blev instrueret i forsøget.

Læreren blev anbragt foran et instrument, der kunne give eleven stød i forskellig styrke fra 45 volt til 450 volt. Det øverste trin var desuden markeret ”Fare – meget alvorligt stød”. For at vise effekten, fik læreren et stød med svag styrke. Herefter skulle læreren stille eleven en række spørgsmål. Hvis eleven svarede forkert, skulle læreren give stød af stigende styrke.

ville_du_give_stoed

Som nævnt kunne læreren ikke se eleven, men læreren kunne høre eleven reagere på stødet. Eleven var jo en del af forsøget og fik ikke stød, men lod blot som om.

SE FILM FRA FORSØGET HER.

Tøvede læreren med at give stød, forsøgte forsøgslederen, at få læreren til at gå videre med disse fire indvendinger:

  1. Vær sød at fortsætte
  2. Eksperimentet kræver at du fortsætter
  3. Det er meget vigtigt at du fortsætter
  4. Du har intet valg, du skal fortsætte

Forsøget blev afbrudt, hvis læreren ikke gav stød efter den fjerde indvending.

Forsøgslederen fremstod som en autoritet og var iklædt en hvid kittel, som vi jo ved fra kapital 9 Udseende spille ind, kan have endog stor betydning for vores vurdering.

Forud for eksperimentet var forventningen blandt Milgrams kolleger på Yale, at mellem 0-3 % ville udsætte andre for stød i et sådant eksperiment. Resultatet var dog et ganske andet, idet 65 % gav eleven de maksimale 450 volts stød. 

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!