Det var ikke mange økonomer, der forudså finanskrisen. Faktisk var de fleste meget imponerede over økonomien og havde positive forventninger til fremtiden. Forstår økonomer overhovedet økonomi?
I løbet af det 20. århundrede blev matematik og modeller en større og større del af økonomisk teori. Vi fik bedre mulighed for indsamling og bearbejdning af data og økonomer fokuserede på disse hårde data. Desværre på bekostning af den menneskelige faktor, selvom blandt andre økonomen Adam Smith, ellers havde inddraget viden om menneskets tendens til, ikke altid at gøre det mest fornuftige og at dette påvirker økonomien og markederne. Men især efter anden verdenskrig gled psykologien ud af økonomers lærebøger.
Men evnen til at forudsige blev ikke væsentligt forbedret. Så sent som i denne uge, viste en analyse, at danske økonomer har taget fejl af renteudviklingen tre af fire gange de sidste tre år. Måske man ikke bare sådan kan ignorere de menneskelige faktorer? Det bakkes op fra mange sider og der er endda kræfter, der mener økonomi-teorien har fejlet totalt.
Det er svært a spå – specielt om fremtiden
Heldigvis vinder disciplinen adfærdsøkonomi indpas – blandt andet blev den inddraget i Dagpengekommissionens rapport dette efterår. Vi er nemlig ikke så rationelle, og vi gør ikke altid det mest fornuftige.
Robert J Shiller og George A. Agerlof har været på banen med en bog – Phising for Phools – om fejlen ved de frie markeder. De er nemlig ikke så frie, som liberale gerne vil have os til at tro. For udbyderne sidder oftest med det længste strå, fordi de kan manipulere med os.
LÆS OGSÅ: Økonomer har opdaget vi ikke er rationelle
Det mener en anden professor også. Han hedder Lance Taylor, og han har blandt andet skrevet bogen Maynard’s Revenge: The Collapse of Free Market Economics. Han mener økonomi som disciplin har fejlet, og man er nød til at indarbejde de menneskelige faktorer i arbejdet igen. For vi agerer ikke altid rationelt, og dermed ikke altid som modellerne mener. Hør ham uddybe det lidt i dette interview,