Nogle gange på restauranter får man et bolche i forbindelse med regningen. Sydpå får man tit lidt frugt eller måske endda en drink, når måltidet er slut og man venter på regningen. Har du nogensinde undret dig over, hvorfor de gør det?
Jeg har netop været i Istanbul og på næsten alle restauranter fik vi et par bolcher, når de kom med regningen. Det er ikke kun for at være flinke de gør det, det kan faktisk være en rigtig god forretning.
For når vi får noget af andre, føler vi ofte en forpligtelse til at give tilbage. Det er det de spiller på. Hvis de giver dig noget omkring betalingen vil du føle dig forpligtet til at give noget tilbage. Og det kan betale sig:
- I tests har et enkelt mintbolche øget drikkepengene med 3 %.
- To mintbolcher fik drikkepengene til at stige med 14 %.
- Tre mintbolcher kan, hvis de afleveres korrekt, få drikkepengene til at stige med 24 %.
Et simpelt trick, men alligevel mere charmerende end det de brugte i taxaer i New York. Det havde dog også stor effekt.
Hør Dr. Robert B. Cialdini og hans folk beskrive effekten at give for at få og få fem andre bud, der kan øge dine resultater.
Problemet med dette – og måske også med andre forsøg med “nudge” – er at når alle gør det, kan vi gennemskue det. Og så betaler vi ikke mere på grund af et par bolcher. Der skal mere til!