At handle julegaver

I denne søde juletid, siger man jo. Men den er ikke nødvendigvis så sød, hvis man ser bort fra jule-snolderet (ja jeg er fra Sønderjylland og der siger man “snolder”).

I hvert fald kan der være store følelsesmæssige udsving omkring selve gave-givningen.

Hvis du ikke fået handlet de sidste gaver endnu, så er her lidt god rådgivning omkring det: HOLD DIG TIL ØNSKELISTERNE!

Jeg synes selv det er svært at lave ønskelister. Jeg er i den heldige situation, at det jeg mangler køber jeg som regel. Det jeg så ikke har råd til bare at købe, er så som regel for dyrt for de flestes gavebudgetter. Så jeg ved aldrig hvad jeg skal ønske mig og min kæreste, siger jeg er svær at give gaver. For jeg virker ofte skuffet.

Det er der måske en god grund til viser forskning fra Stanford og Yale. Der er nemlig meget større glæde ved at modtage det man ønskede sig fremfor noget gavegiveren selv har fundet på. Selv variationer over emner på ønskesedlen – en større eller anden model end den angivne – kan give negative resultater. Så det handler om at være præcis med sine ønsker som denne lille dreng er:

En anden undersøgelse fra Yale viser også at du måske skal holde lidt igen med gaveindpakningen. Den sætter nemlig niveauet for forventningerne, så man kan godt blive skuffet, hvis gaven er knap så god.

En tredje undersøgelse viste at det hjælper ikke at købe dyre gaver. Man bliver ikke mere tilfreds af dyre gaver. (Camilla, hvis du stadig læser med, skal du vide at det ikke gælder mig! Jeg bliver mere tilfreds af dyre gaver!!)

Du kan læse mere om undersøgelsen om ønskede gaver eller skuffelser her eller hos The Undercover Economist Tim Harford. Du kan også finde hele undersøgelsen her eller undersøgelsen om dyre gaver her.

Med disse ord vil jeg gerne ønske alle mine læsere god jul!

Jens Balle
Hulemand i habit

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!