Risiko afhænger også af den enkelte

Risiko er ikke en absolut størrelse som megen litteratur gerne vil have os til at tro. Risiko og den måde det opfattes afhænger i lige så høj grad af den enkeltes baggrund og følelser.

Jeg plejer at bruge to eksempler fra den virkelige verden. Landmænd og apotekere, da jeg har oplevet meget markant forskelle i risikovillighed hos de to grupper. Landmænd vil gerne risiko og er ikke bange for eksotiske investeringer og finansielle forretninger. De fleste apotekere jeg kender har meget lav grad af risikovillighed. Deres to forretninger er også underlagt markant forskellige vilkår. ALT en landmand rører ved kan svinge i pris og de er underlagt fri konkurrence. En apoteker er mere beskyttet – det kræver f eks myndighedernes godkendelse for at et konkurrerende apotek kan åbne i et område. Når apotekere køber medicin hjem kan de ifølge mine oplysninger returnere dette til samme pris i en periode. Så selve deres forretninger er markant forskellige og det tror jeg påvirker deres syn på risiko.

Men andre faktorer spiller også ind. For eksempel har en undersøgelse vist at muligheden for gevinst kan få os til at undervurdere risici. Din personlighed har også betydning for din risikovillighed viser en undersøgelse fra Journal of Personlaity. Er du social, impulsiv eller aggresiv er du formentlig mere indstillet på at tage risici.

Endelig spiller dine følelser og din øjeblikkelige sindstilstand også ind på din risikovillighed. Vi er nemlig ikke så rationelle som tidligere antaget.

Derfor kan det måske være en god ide at få vasket den følelsesmæssige tavle ren før vigtige beslutninger tages. Til det brug kan denne app efter sigende være nyttig.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!