Hastighedslotteri

volkswagen-speed-camera-lottery

Den gængse indgangsvinkel til holdningsændringer hos borgerne er forbud eller afgifter. Bare se Bloombergs sodavandskrig eller den hjemlige sukkerafgift. Men måske er der andre veje til ændringer? Jeg har netop deltaget på et seminar om NUDGE Designskolen i Kolding. Meget interessant og spændende at høre hvordan der arbejdes med nudging forskellige steder i verden. Definitionen på Nudging er:

“Et nudge er et forsøg på at påvirke menneskers valg og adfærd i en forudsigelig retning og i overensstemmelse med deres reflekterede præferencer uden at begrænse deres valgmuligheder eller ændre afgørende ved handlingsalternativernes omkostninger, hvor omkostninger forstås som økonomi, tid, besvær, sociale sanktioner, o.lign.”

(Taget fra denne danske nudge-blog)

Der er forskellige synlige beviser på dansk arbejde på området – f eks har man i indre København malet fodspor, der viser vej til skraldespande.

Fra Holland deltog Polle de Maagt, der blandt andet viste en række eksempler på forsøg på nudging. Det ene eksempel kom fra Sverig og er gået verden rundt.

Vi kender sikkert alle hastighedsmålere – enten i form af politiet i en varevogn og en efterfølgende rudekuvert eller de mere vejledende, der blot fortæller “DIN FART XXX km/t”). Altså et forsøg på at få bilister til at ændre adfærd, ved at få det til at hænge sammen med en økonomisk straf.

Men hvad hvis man vendte dette om og i stedet gjorde det muligt at blive belønnet for at køre lovligt? Mange vil sikkert finde det mærkeligt, for man skal jo køre lovligt. Ikke desto mindre viste et forsøg i Sverige at bilisters gennemsnitlige hastighed blev reduceret med ca. 7 km/t med “Hastighets Lotteriet”.

Hastighets Lotteriet

Volkswagen lancerede en konkurrence under overskriften “Rolighetsteorin“, hvor man kunne indsende ideer til at få folk til at ændre adfærd. Kevin Richardson fra San Francisco vandt konkurrencen med sit forslag, der skulle reducere farten.

Ideen er at tage billeder af de der kører lovligt, og i blandt disse udtrække nogen, der så vinder et beløb. Lotteriet er tænkt finansieret af de bøder man opkræver andre steder når bilister kører for stærkt. Se hvordan det virkede i et forsøg her:

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!