Husk ikke at glemme at ændre vaner

Vaner – gode såvel som dårlige – er ofte noget vi gør uden at tænke over det. Derfor er det også rigtig svært at ændre vaner, for lige pludselig kommer vi til at gøre som vi plejer.

Derfor er det nødvendigt med nogle “reminders” når man er i gang med at ændre vaner. Noget der lige siger “husk det nu” til os. Her er et eksempel fra Indien, hvor de har problemer med at mange dytter alt for meget når de kører bil. Derfor designede Behavioral Design en alarm, der aktiveres når hornet bruges i nogle forsøgsbiler. Når du dytter begynder alarmen at give lyd og stopper først, når du trykker på alarmen. Derved mindes du om “at du har dyttet” og vil automatisk vurdere om det nu var nødvendigt eller ej. Over seks måneder reduceredes dytteriet med 61%. 

Et andet eksempel kan man finde hos Brian Warsink fra Cornell University, der er forfatter til bogen Mindless Eating. Og det er netop noget vi gør – altså spiser uden at tænke over det. Og det kender vi jo godt – når vi har åbnet en pose chips, kan man jo ligeså godt spise til der ikke er flere.

Han lavede derfor nogle nye pakninger, hvor hver 7 eller 14 chips var farvet røde. Det fik testpersonerne til at reducere indtaget af chips med 50%.  

Hør ham fortælle på TEDx om hvordan man går fra Mindless eating til Mindlessly eating well:

Ofte når vi vil ændre vaner eller livsstil, vil vi gerne gøre det i et stort step. Og allerhelst vil vi starte i morgen. Men man har større succes ved at starte med små ændringer og lidt af gangen. En af fortalerne for at man skal ændre lidt af gangen er BJ Fogg fra Stanford, som også har talt på TEDx om hans ide om at lave store ændringer ved at lave små ændringer:

Læs mere om vaner her.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!