Hvad kvinder kigger efter

“Jeg vil bare have en mand, der er sød og forstående” sagde Zsa Zsa Gabor engang. “Er det for meget at forlange af en millionær?” fortsatte hun. Hvad kigger kvinder egentlig efter når de shopper mænd? Det spørgsmål har nogle forskere indenfor evolutionspsykologi kigget nærmere på. Resultatet er at blandt andet den sundhedsmæssige tilstand i ens land er med til at definere hvad man foretrækker.

Evolutionspsykologi er et område, hvor man tager udgangspunkt i evolutionsteorien og antager at en række handlingsmønstre, reaktionsmønstre og måder at være på er intakte fra da vi var hulemennesker. Evolutionspsykologien får ofte skyld for at være gammeldags og have en tendens til at fastlåse mænd og kvinder i nogle kønsroller – hvilket jo naturligvis ikke er videre acceptabelt i vores tid. Men hvad nu hvis det er rigtigt? Hvad nu hvis vi er mere forskellige end vi vil anerkende? Det har flere undersøgelser indenfor evolutionspsykologien og investorpsykologien påvist, for eksempel gør hjernens biologi også at der er en forskel.

Et par eksempler på forskelle er:

  • Mænd har mere testosteron og det påvirker den måde vi agerer på – se artiklen Ville Lehman Sisters være krakket?
  • Kvinder kan kende flere ansigtsudtryk
  • Kvinder foretrækker lav risiko fremfor højere afkast

Nu har nogle andre forskere undersøgt hvad kvinder foretrækker hos mænd. Forskerne har valgt at vurdere kvinder, da de er det “mere kræsne” køn, noget som også kan forklares med evolutionspsykologien. Fordi kvinder har færre chancer for reproduktion – mænd kan jo vælge at få børn med mange forskellige kvinder – er de mere fokuserede på at vælge en “ordentlig medproducent”, for at øge chancerne for at få et godt resultat.

Forskerne lod kvinder fra 30 lande vurdere en række billeder af mænd. Blandt to meget ens computeregenerede billeder, skulle kvinderne vælge hvilken de foretrak. Disse data blev sammenholdt med helbredsniveauet i deltagernes hjemlande og på den baggrund kunne forskerne drage konklusionen, at kvinder i “sunde lande” har en tendens til at vælge mere feminine mænd en kvinder fra lande med dårligere sundhedsforhold.

En forklaring på dette kan være at kvinder ikke kan få opfyldt alle ønsker og derfor går på kompromis i valget. I gode økonomier med gode sundhedsforhold, kan man kvinder bevæge sig lidt væk fra mere basale ønsker.

Du kan læse mere om emnet i en artikel i Wall Street Journal her.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!