Ville Lehman Sisters være krakket?

Hvad nu hvis Lehman Brothers hed Lehman Sisters og bankens ånd, ledelse og stil var gennemsyret af kvindelighed – var banken så gået ned? Dette spørgsmål legede man lidt med på Davos sidste år, og det er et interessant dilemma. For der er forskel på hvordan mænd og kvinder tænker.

I min tid i diverse finansielle miljøer har jeg ofte undret mig over manglen på kvindelige kolleger. Hvorfor er det primært mænd, der har interesse for de finansielle markeder? I mange år troede forskere at mænd og kvinder – bortset fra nogle åbenlyse forskelle – var rimelig ens “indvendig”. At vore hjerner for eksempel fungerede på samme måde. I dag ved man at dette ikke er tilfældet. Kvinder er for eksempel bedre til at aflæse ansigtsudtryk. (Du kan prøve at teste dine egne evner her: http://aspergers.dk/index.php?Ressourcer:Eyes_Task_Test)

Men der er også forskel i kemien i hjernen – og dermed forskel i hvordan vi tænker. Mænd har typisk mere testosteron – normalt 15 gange mere end kvinder – og nye undersøgelser viser en sammenhæng mellem risikovillighed og høj testosteron. Dette forklarer måske hvorfor der er så mange mænd beskæftiget med de finansielle markeder?

Jeg skrev for nylig om Vanguards undersøgelse, der konkluderede at mænd handler for meget og forkert. Andre spændende kønsforskelle der er påvist i undersøgelser er:

  • Mandlige direktører  vil typisk betale mere når de overtager en virksomhed end kvindelige direktører er villige til
  • Yngre mandlige direktører er mere tilbøjelige til at afvise en overtagelse af deres virksomhed selvom det er til virksomhedens bedste
  • Kvinder et tilbøjelige til at vælge sikkerhed fremfor risiko

Noget tyder på at testosteronen påvirker vore beslutninger. Undersøgelser har også påvist at testosteron-produktionen øges, når man er i mandlige miljøer – især i miljøer med stor grad af konkurrence. Dette taler for at man søger at opnå at flere kvinder søger til de finansielle miljøer. Desværre skal det også være de grimme, da undersøgelser også har vist at mænds testosteron-produktion stiger når de er i smukke kvinders nærvær……..

Jeg tror ikke man kan udlede noget om at det ene køn er bedre eller dårligere til de finansielle markeder. En anden undersøgelse har påpeget at psykopater burde være det bedste – så det er måske mere sådan nogen vi skal finde? Eller det var måske dem man HAVDE fundet og som var skyld i al balladen i 2007-2009?

Du kan læse meget mere om dette emne – på engelsk – her:

New York Magazine: http://nymag.com/news/businessfinance/64950/

SmartMoney: http://www.smartmoney.com/investing/stocks/Testosterone-and-the-Trading-Floor/?cid=1228

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!