Ingen lavthængende frugter!

Dagens medier fortæller om store summer tabt på investering via et investeringsfirma (Se artiklen i Børsen her). Så tæt på et bank-krak skal man formentlig passe på med at tale positivt om banker, men jeg vover pelsen og forsøger alligevel at stille spørgsmål ved alternativerne. For jeg fatter simpelthen ikke, hvad der får formuende – og måske endda intelligente mennesker? – til at vælge at kaste penge efter så simple investeringer.

Efter mange år i den finansielle sektor, hvor jeg har oplevet hvor skeptiske investorer kan være, kan det undre mig, hvilke investeringsmuligheder folk falder for. I min tid på arbejdsmarkedet har jeg med jævne mellemrum oplevet meget irrationelle beslutninger hos velhavende mennesker.

For godt til at være sandt

Det er ikke lang tid siden en lille annonce i Børsen lovede højt afkast på ”risiko-frie” obligationer. Den slags annoncer dukker op med jævne mellemrum. Tidligere har investorer kastet penge i grams hos sidegade-vekselerer, der rådgav om valuta eller optioner. Eller ladet nogen pleje formuen i gearede investeringer baseret på en Nobel-pristagers modeller (selvom selvsamme Nobel-pristager offentligt indrømmer at han ikke selv bruger modellen, for det kan man ikke). Og i en ikke så fjern fortid har K/S-udbydere formidlet ejendomme med store personlige hæftelser, uden at investorerne har besigtiget ejendommen eller kendt medinvestorerne.

Hvad er det, der får investorer til at tro, at der er lavt hængende frugter? At der findes genveje for dine penge? For det gør der ikke! Det er det lange seje træk, der skal til.

Eksempel fra en anden af tidens kendte krak – “hvis Karsten Ree går med, så må det jo være godt nok”…

Desværre tror jeg, at såkaldte uafhængige eksperters løbende desauvering af bankers rådgivning, der er med til at gøre det nemmere for den slags selskaber. Jeg er sikker på, at nogen kunder får dårlig rådgivning – bare se sagen med Amagerbanken (omvendt, så var de vel advaret via mediernes omtale, men valgte at lade sig overtale eller at overhøre signalerne) – men rigtig mange kunder får god rådgivning og er godt tilfredse med deres bank!

Men jeg tror, at denne negative fokusering får nogen til at vælge anderledes. Tilsyneladende lader nogen velhavere sig også overtale af ”banditter-i-habitter”, der kan love det hele på den halve tid.

Tro mig den slags findes ikke. Koldt vand og hårdt arbejde skal der altid til, hvad enten det er investering, en musiker-karriere (ingen af dem fra X-factor er jo blevet til noget), en karriere, en slankekur, et ægteskab eller opstart af en ny virksomhed, vi taler om. DER ER INGEN GENVEJE!

Hold strategien!

En faktor, der kan få investorer til at hoppe med på vognen, er flok-mentaliteten. Hvis alle andre gør det må det være godt nok, tænker man ofte. Men sådan er det ikke – det er snarere omvendt. Men den slags folkelige investeringsbobler vil dukke op fra tid til en anden. Råvarer kan være en varm investeringssag i øjeblikket og lige om lidt skal vi måske alle investere i ”sociale medier”. For det der ”facebook” er jo HEEEEELLLT vildt.

Men næste gang nogen fortæller om en utrolig investeringsmulighed med stort potentiale og ingen risiko, skal du ikke tro på dem. Du skal i stedet sørge for at få lavet en langsigtet strategi, som du så skal holde dig til – også når den utrolige nye investeringsmulighed kommer frem.

(Jeg beklager hvis jeg lyder som en sur gammel mand i dette indlæg. Men nogen skal jo sige sandheden.)

Her er et indlæg fra en amerikaner der også valgte en forkert rådgiver. Men klaveret spillede, så…. Læs den her

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!