Investorer overvurderer risiko

Investorer har det med at overvurdere risiko. Det ser man hos mange investorer – både erfarne og uerfarne og hos meget formuende og almindelige investorer. Måske derfor vi danskere har så mange penge stående på konto i banken lige nu?

Investorer overvurderer risiko

Finans Danmark har netop offentliggjort statistik, der viser at vi danskere har knap 1 mia DKK stående i banken! Det er mange penge og det er mange penge, vi samlet går glip af i afkast. For man får ikke rente på en konto i øjeblikket.

Risiko er et naturligt emne, når man skal investere. Men det er også vigtigt at definere, hvad man mener, når man siger risiko. For risiko er mange ting. De fleste vil sikkert hægte risiko sammen med udsving i værdi. Men risiko er også risikoen for ikke at få nok i afkast.

Jeg tør ikke tage nogen risiko med min pension, så det hele er investeret i aktier, da jeg ellers er bange for ikke at få nok i afkast.

Jens Balle

Risiko og afkast følges ad

Investeringer er sådan indrettet, at risiko og afkast følges ad. Jo højere afkast du kan få, jo højere risiko er du nødt til at løbe. Højt afkast uden risiko findes ikke!

Det er vigtigt at huske på denne sammenhæng. For nogen gange glemmer investorer, at det er sådan verden ser ud, og pludselig tror de, man kan få højt afkast med lille risiko.

Det kan man ikke. Men generelt belønnes risiko. Dumdristighed derimod straffes hårdt.

Vi er risikovillige på toppen og frygtsomme i bunden

Sæt pengene på arbejde

2018 var et vanskeligt år for investorer. Det var vanskeligt at lave afkast, og mange analytikere og nyhedsmedier havde travlt med at råbe “Ulven kommer”.

Aktier har været en ganske givende investering i en lang periode. Derfor er det naturligt, at medier og investorer lægger ører til dommedags-profetier. Men det øger ikke nødvendigvis sandsynligheden for at de opfyldes.

I min verden er det faktisk positivt, når medierne bringer den slags advarsler – for eksempel var der ikke mange advarsler op til finanskrisen i 2008!

Men investorer kan blive nervøse, og så vælger man at placere “sikkert”. Det kan for eksempel være på en konto i banken. Men så længe pengene står i banken, bliver de ikke mere værd – faktisk tværtimod. De bliver mindre værd.

Er du en af dem med kontant indestående, bør du overveje at sætte pengene på arbejde. For ellers bliver de mindre og mindre værd.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!