Kan du multitaske? Ærligt?

multitoollilleJeg har en teenagesøn, der helst både spiller World of Warcraft, chatter, er aktiv på Facebook, hører musik og ser et show på fjernsynet. PÅ SAMME TID! Men virkeligheden er at vi ikke er særlig gode til at multitaske – heller ikke kvinder, selvom de hævder at være specielt gode til det.

Vi er mange der tror vi virkelig kan multitaske – jeg er f eks også i gang med at høre musik, drikke kaffe, installere app's og være far for mine to døtre mens jeg skriver denne tekst.

Men undersøgelser indikerer at vi ikke er så gode til det – eller måske snarere at vi er nød til at løse opgaverne mindre godt, når vi multitasker. I en undersøgelse skulle testpersonern se nogle tal, huske disse og derefter gå til et andet lokale og gentage tallene. Nogle af testpersonerne blev så tilbudt kage undervejs fra det ene lokale til det andet. Disse personer kunne generelt huske færre tal.

Gør ikke dette derhjemme (eller  i bilen). Ægte multitasking. Kører bil, læser en bog, bruger sin Kindle og sin mobil……

En hjernehalvdel til hver opgave

To to franske hjerneforskere, Sylvain Charron og Etienne Koechlin fra Université Pierre et Marie Curie i Paris har via hjernescanninger opdaget at en person der løser to opgaver, lader højre hjernehalvdel om den ene og venstre hjernehalvdel om den anden. Testpersonerne blev hjernescannede mens de udførte de to opgaver. En række bogstaver skulle kombineres på den rigtige måde – en opgave der normalt kunne ville aktivere venstre hjernehalvdel. Men ved igangsættelse af den anden opgave – der også handlede om bogstaver – aktivieredes de samme centreogså i højre hjernehalvdel.

Forskningen gik ikke nærmere ind på hvorvidt kvinder er bedre til at multitaske – noget kvinder ofte hævder – eller andre aspekter om det at multitaske. Heller ikke hvad hjernen så gør, når man har gang i mere end to opgaver……

Du kan læse mere om undersøgelsen her: http://videnskab.dk/composite-4231.htm

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!