Hvor kommer intelligensen fra?

pigerdrentelilleKan intelligens forklares i vores baggrund? Er kønne mennesker mere intelligente? Er høje? Dette har nogle amerikanske forskere kigget nærmere på i en stor undersøgelse.

Evolution og udvikling spiller fortsat en stor rolle for os. Mange tror vi er kommet rigtig langt, men reelt set er vi stadig meget drevet af instinkter og på en række områder meget dyriske. Et par eksempler på dette er:

  • Jeg erfarede fornylig at mindre pæne mænd afgiver mere sæd end pæne mænd. Dette kan evolutionsmæssigt forklares med at de mindre pæne får færre chancer, og derfor fra naturens side er indrettet til at give en – undskyld udtrykket – ordentlig spandfuld når de får chancen. Læs mere om det emne her: Attraktive mænd afgiver mindre sæd
  • I en anden artikel har man kigget på kvinders tårer. Duften af kvinders tårer påvirker mænd. Man ved i dag hvad kvinders tårer indeholder, men en blanding af disse stoffer giver IKKE samme effekt?!?!?! Læs om det her: Kvinders tårer påvirker mænds hjerner

Og så tilbage til emnet – for er der nogen sammenhæng mellem udseende og intelligens? Jeg har tidligere skrevet om fordelene/ulemperne ved at være pæn i bloggen Hårdt at være lækker, så hvis intelligens og udseende også hænger sammen er det næsten unfair. Men man kunne godt forklare en sådan sammenhæng ud fra evolutions-teorien. Hvis kvinder foretrækker pænde mænd fordi disse typisk har højere indkomst og status, og hvis mænd foretrækker attraktive kvinder, bør udseende og intelligens være positivt korrelleret over tid (kilde: Buss, 1985 D.M. Buss, Human mate selection, American Scientist).

Men er der en sammenhæng? Det har Satoshi Kanazawa fra Department of Management, London School of Economics and Political Science, undersøgt nærmere i UK og USA. På baggrund af to store undersøgelser af hele generationer i de to lande vurderes blandt andet sammenhængen mellem intelligens og udseende. Intelligensen måles i forhold til den "gennemsnitlige" intelligens og udseendet vurderes af den enkelte deltagers lærere. Her ligger naturligvis en mulighed for fordrejning, da man godt kan forestille sig at de dygtige elever favoriseres af deres lærere, og betragtes som pænere som følge heraf.

Undersøgelserne viser blandt andet:

  • der er en sammenhæng mellem intelligens og udseende
  • at de attraktive mænd generelt har højere intelligens end attraktive kvinder
  • men der er større sammenhæng mellem intelligens og forældres uddannelse i USA
  • og intelligens og indtægt i hjemmet også i USA

Der er altså en sammenhæng mellem udseende og intelligens ifølge denne undersøgelse og der er god grund til at søge en attraktiv partner hvis du vil have børn med gode muligheder i livets rotteræs. Også selvom de mindre pæne mænd har en stærkere sæd……..

Se eventuelt hele Satoshi Kanazawa's rapport her.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!