Må jeg slå dig med en kæp?

musefaeldesmallVille du indgå en forretning med et lille gevinstpotentiale og et stort tabspotentiale? Formentlig ikke, langt de fleste hader nemlig at tabe penge mere end de nyder at tjene penge. Alligevel er det måske det mange gør i øjeblikket – og for nogen på et ganske forkert grundlag.

Ville du indgå en forretning hvor jeg tilbyder dig at tjene 3-4 kroner, men hvor du samtidig har en ukendt risiko? En risiko der måske kan være 3-4 gange støre end dit gevinstpotentiale. Måske endda endnu større? Formentlig ville du ikke indgå en sådan en forretning.

Alligevel står investorer verden over næsten i kø for at få lov til at indgå en sådan forretning. Pengene strømmer ind i obligationer i øjeblikket, hvor renten – med meget stor sandsynlighed – er på et rekordlavt niveau.

Det kan der være mange gode grunde til. Blandt andet fordi vi lige har været igennem en periode med store udsving på aktier. Desværre er vi sådan indrettede at vi tror at det der lige er sket vil gentages. Så i øjeblikket er mange bange for at investere i aktier – godt hjulpet af diverse kommentatorer og eksperter.

Vi er desuden opvoksede med stor tillid til obligationer – specielt os danskere, da vi har haft et godt og solidt realkreditmarked. Og over tid er obligationer mere sikre end aktier. Men det er netop en betragtning over tid, hvor udsvingene i stor udstrækning vil være normalfordelte. Men i øjeblikket er vi måske kommet lidt langt over i den ene side af en sådan normalfordeling? Vi har oplevet store stigninger på obligationer over en lang periode. Og tror man på normalfordelingen bør det betyde at vi snart vil kunne se fald på obligationer.

Jeg tror at mange investorer i øjeblikket er for forsigtige – hvis man antager obligationer er sikre og forsigtige – og vil kunne få en bedre portefølje ved at huske også at investere i aktier. Specielt for midler med lang tidshorisont, såsom pensionsopsparing.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!