Mænd overvurderer egne evner

Mænd overvurdere sig selv eller egne evner i mange situationer. Det gælder blandt andet udseende og evner og det påvirker når vi søger job.

Faldt over denne undersøgelse i forbindelse med det netop afsluttede Wimbledon. YouGov spurgte bl a deltagerne, om de kunne få point i mod Serena Williams. En af verdens bedste kvindelige tennisspillere gennem tiderne. Det holdt dog ikke 12 % af mændene tilbage i troen på egne evner.

Hvis du spiller dit bedste tennis du kan, tror du så du kan tage point fra Serena Williams*?

MændKvinderI alt
Det kan jeg godt1237
Det kan jeg ikke748781
Det ved jeg ikke141012

Kilde: YouGov

Nu er Serena måske ikke helt tilbage på toppen, men hun er dog en af verdens bedste tennis-spillere all-time. Alligevel vurderer 12 % af mændene og fire gange så mange som kvinderne altså at de godt kunne få point i mod hende.

Det så sådan ud sidst hun spillede mod “normale” mænd:

Også når vi søger job

Sådan er det også når mænd og kvinder læser et jobopslag. Det var i hvert fald konklusionen fra en gammel undersøgelse fra HP, der viste at mænd søger en stilling, hvis de kan 60 % af de opstillede krav, mens kvinder søger, hvis de kan opfylde 100 %.

Men are confident about their ability at 60%, but women don’t feel confident until they’ve checked off each item on the list.

Forbes artikel

Anekdotisk passer konklusionen på alle de job jeg har søgt, men ifølge forfatter Tara Mohr, er det ikke manglende tiltro til egne evner, der får kvinder til ikke at søge et job.

Det fandt Tara Mohr ud af ved at interviewe 1.000 amerikanske mænd og kvinder omkring deres overvejelser i forbindelse med jobsøgning. Og kun 12,4 % af mændene og 9,7 % af kvinderne undlod at søge et job på grund af manglende tiltro til egne evner.

Faktisk konkluderer hun snarere at manglende ansøgning snarere skyldes at man misforstår ansættelsesproceduren. Det er nemlig ikke nødvendigvis en forventet indholdsfortegnelse, virksomhederne lister i jobopslag. Men både mænd og kvinder undlader hovedsagelig at søge fordi de ikke ønsker at spilde virksomhedernes eller egen tid eller også undlod de at søge for ikke at opleve at fejle, ved ikke at få jobbet.

Kilde: Tara Mohr / hbr.org

Der dog mange andre undersøgelser, der indikerer at vi mænd er rigtigt gode til at overvurdere egne evner.

Du kan læse mere om Tara Mohrs undersøgelse og forskellen på mænd og kvinder ved jobopslag her.

Det starter med jobopslaget

I øvrigt starter eller slutter kvinders interesse for et job allerede med ordvalget i jobopslaget. Det og andre tips til at få flere kvindelige ansøgninger fortæller Nurit Nobel om i Behavioral Grooves. Lyt med her:

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!