Manglende søvn fører til øget indkøb

Man shoppingDet er vigtigt med en god nats søvn – måske især hvis du skal handle fødevarer. Det indikerer en svensk undersøgelse i hvert fald.

Min kæreste var på et tidspunkt nervøs for hendes ene søns spisevaner. Lægen beroligede hende med at børn selv kan regulere den slags, og at han nog skulle få det havde han brug for. Den evne bevarer vi måske og det kan være det der påvirker i dette forsøg foretaget af to forskere på Uppsala Universitet som omtales i Obesity

Tanken bag eksperimentet, var om søvnmangel ville ændre købsvanerne. En testgruppe på 14 "normal-vægtige" mænd fik ca 300 DKK at handle for. De skulle købe så mange som muligt på en liste med 40 varer, fordelt på 20 lav-kalorie og 20 høj-kalorie. Først skulle de handle efter en nat uden søvn og senere efter en nat med søvn. Lige før de gik ind i butikken fik de morgenmad, for at fjerne evt. effekt fra "det at være sulten". 

Det viste sig at indkøbskurvene indeholdt 9% flere kalorier end efter en nat med søvn. 

Måske er det kroppens forsøg på selv at regulere, der slår igennem her? Der mangles energi grundet mangel på søvn – lad os købe noget "hurtigt" energi. Du kender det sikkert godt – det gør jeg i hvert fald. F eks efter en lang dag med møder, hvor man ikke rigtig har fået ordentligt mad samt været "på" hele tiden. Så kan man da lige tømme en tank på vejen hjem….

LÆS OGSÅ: Søvnløshed fører til dårlige beslutninger

De er åbenbart vilde med søvn-undersøgelser i Sverige i disse dage. På Stockholms Universitet har de undersøgt hvordan andre ser på trætte mennesker. 10 emner blev fotograferet to gange. Først efter 8 timers søvn og dernæst efter at have været vågne i 31 timer (timingmæssigt blev billederne taget samme tidspunkt på døgnet). Det viste sig at de blev vurderet som triste og mindre attraktive efter mangel på søvn.

Så der er flere grunde til at passe sin sengetid! Godnat og sov godt!

Artiklen baserer sig på Wileys materiale vedr. indkøb uden søvn og på denne artikel vedr. andres vurdering af udseende. 

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!