Det er blevet nemmere at lave dumme valg

Det er blevet meget nemmere at lave dumme valg, mener Dan Ariely. Det er et af emnerne i hans nye bog, Irrationally Yours. Vi udsættes løbende for input, der trækker os i den ene eller den anden retning.

Mit eget favoriteksempel på irrationelle valg tager udgangspunkt i sundhedsvæsenet. I 2013 var der stor ståhej i forbindelse med at Nordsjællands Hospital ville slå hårdt ned på rygere. Jeg vil ikke debatere sagen eller sanktionen, men snarere det faktum, at der i sundhedsvæsnet stadig er rygere. Det kan vel ikke overraske nogen – og især ikke inden for sundhedsfagene – at rygning kan være sundhedsfarligt. Alligevel findes der rygere på danske hospitaler.

Det er sådanne irrationelle fejl, Dan Ariely skriver om i hans nye bog. Og om at vi skal opstille rammer for at undgå at falde i. Hvad enten det er rygning, sundere spisevaner eller at få styr på økonomien det drejer sig om. For det er måske irrationelt på lang sigt det vi vælger at gøre, men det kan virke rationelt på kort sigt. Og så står hjernen af og vi bliver svage.

Hør ham fortælle lidt om det til Big Think:

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!