Pas på den irrationelle frygt

Frygt er en stærk drivkraft for os. Det har man tydeligt kunne se i den seneste måned i vores hverdag og på de finansielle markeder. Men det er ikke altid vores frygt bunder i det rationelle.

Hvis du som jeg er opvokset i 70’erne eller har set Dødens Gab som barn, så har du sikkert fået frygten for hajer ind med modermælken. Bare billederne jeg har fundet til denne artikel er nok til, at jeg formentlig vil blive bange næste gang, jeg er i våddragten for at svømme. Også selvom det bare er i Jels Sø.

For vore hjerner agerer ofte ganske irrationelt i forhold til frygt. Og med god grund, for de der flygtede hurtigt var formentlig ofte dem, der hyppigst overlevede dengang vi var hulemænd. Det er i hvert fald en af teorierne bag evolutionspsykologi, hvor man tager udgangspunkt i de gener, der har overlevet gennem generationer. Frygt er en af dem, der ligger dybt i os. Sammen med for eksempel behovet for at være en del af en flok.

Top of mind

Hvad finder du mest frygtindgydende? En haj eller en myg?

Langt de fleste vil svare hajen på dette spørgsmål og det skyldes formentlig den opmærksomhed sådanne angreb får. For der er ikke noget rationelt bag denne frygt, men hver gang et haj-angreb finder sted, er det en nyhed. For det giver seere, læsere og klik.

Årlige dødsfald

Haj 10
Ulv 10
Løve 100
Elefant 100
Flodhest 500
Krokodille 1.000
Tsetse flue 10.000
Hunde 25.000
Slange 50.000
Mennesket 475.000
Myg 725.000

Kilde: WHO + GatesNotes – link

Oversigten viser de anslåede årlige dødsfald på globalt plan. Til sammenligning dør ca 13.000 herhjemme som følge af rygning.

Corona og faldende aktier

På samme måde er der masser af interesse for corona og de urolige finansmarkeder i øjeblikket. Bare se på danske dagsblades BREAKING i gult, med løbende opdateringer om udviklingen internationalt. Eller de mange opdateringer om store fald i aktier verden over.

Der er masser af læsere og kliks i disse nyheder, så derfor får de lov til at fylde, og derved bliver nyhederne top of mind i øjeblikket. Men det betyder ikke, at du for eksempel skal lade dine fremtidige investeringer afhænge af det der sker lige nu.

Pas på din irrationelle frygt og lad den ikke tage overhånd. Der er jo heller ikke hajer i Jels Sø.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!