Pas på investeringsrådgivere med højt testosteron ??

Der forskes meget i forskellen på hvordan mænd og kvinder tager risici og driver forretning. Blandt andet har Nordea konkluderet at kvinder har en positiv effekt på virksomheders resultat. Amerikansk universitet har kigget på om det mandlige kønshormon, testosteron, er godt for dine investeringer.

Ved at kigge på mere end 20 års data fra hedge-funde og billeder af deres managere, har University of Central Florida og Singapore Management University forsøgt at konkludere om højt testosteron hos investeringsrådgiverne (managere) af investeringer har betydning for afkastet.

Billederne af managerne brugte man til at vurdere testosteron-niveauet. Undersøgelser indikerer nemlig at mænd med brede ansigter typisk har et højt niveau af testosteron.

Ved hjælp af digitale værktøjer og billeder fundet på internettet af de pågældende investeringsrådgivere, beregnede man deres “facial width-to-height-ratio” (fWHR). Man sammenligner altså bredde og højde – dog ikke hele ansigtets højde. For mit eget vedkommende kan fWHR beregnes til 2,23 og værktøjet angiver dette område:

Heldigvis varetager jeg ikke investeringer i dagligdagen. Du kan læse mere om fWHR her eller beregne din egen – eller din mands – eller måske din investeringsrådgivers fWHR ved hjælp af et billede her.

Den kombinerede undersøgelse viser at mænd med brede ansigter har en tendens til at tage større risici og omsætte mere. Begge dele er ikke nødvendigvis fornuftigt for dine investeringer og disse managere har da også underperformet i den målte periode (1995-2015). Faktisk var underperformance helt oppe på 5,8 % per år justeret for risiko. Er der tale om pensionsopsparing med lang tidshorisont er det dyrt at miste 5,8 % om året! Det kan du blandt andet se i denne grafik fra the Economist:

Kilde: Economist

Ifølge undersøgelsen at managere med højt testosteron tager større risici, overskrider investeringsrammer, har rod i administrationen og har en tendens til at lukke flere fonde (formentlig på grund af den store underperformance). Væsentlige bidrag til underperformancen er at disse managere har en forkærlighed for lotteri-aktier og har svært ved at tage tab, når en aktie begynder at falde, fortæller analysens forskere.

Noget tyder altså på at du bør kigge nærmere på dem, der tager vare på dine investeringer. Undgå mænd med højt testosteron – eller med bredde ansigter.

Du kan blive klogere i The Economist, der har skrevet om testosteron og investeringer her eller du kan læse undersøgelsen om testosteron og investering her.

Her kan du kan læse mere om Nordeas undersøgelse af kvindelige lederes betydning for resultaterne i børsnoterede virksomheder. Resultatet viser et afkast på 25 % ved kvindelige ledere mod deres mandlige kollegers afkast på 11 %. Emnet var også oppe i 2010, hvor man i Davos blandt andet diskuterede om Leman Brothers ville være krakket, hvis det havde heddet Lehmans Sisters.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!