Råd fra en erfaren investor (Warren Buffet)

En af alle tiders store investorer har netop aflagt regnskab. Det er Warren Buffett (79 år!) og hans assistent – der er 86! – det drejer sig om. Han giver en række råd til investorer, råd som jeg kort vil gengive her.

Mange vil gerne skabe en lille formue. Desværre findes der ingen genveje til en lille formue (med mindre man starter med en stor formue, så kan man nemlig ofte hurtigt ende med en lille). Men det kan alligevel være fornuftigt at lytte til succesfulde investorer, og fra deres råd udlede de der passer til en selv.

Warren Buffett fremstår for mange som en guru omkring investering, og hans resultater og mangeårige track-record taler for sig selv!

I dette års brev til investorerne skriver han:

Sørg for at være likvid. "Vi vil aldrig være blive afhængige af venlighed fra fremmede," skriver han. Dels er det et råd om ikke at geare – så risikerer man nemlig at blive afhængig af långiver – men det handler også om ikke at investere fuldt ud og om at sørge for at ens investeringer genererer et cash flow.
Køb, når alle andre sælger. "Vi har investeret en del de sidste par år. Det har været en ideel periode at investere i: Når det regner guld, brug en spand, ikke et fingerbøl."  Dette kendes også som kontrær-metoden. Det er vanskeligt at gøre i virkeligheden, da man ofte lader sig påvirke af markedsstemningen.
Køb ikke, når alle andre køber. "De, der kun investerer, når kommentatorer er optimistiske ender med at betale en høj pris for meningsløs tryghed," skriver Buffett. Dette råd er en naturlig fortsættelse af det foregående og det handler om at være tålmodig. Selvom man tror – sammen med alle de andre – at det fortsætter opad, skal man være tålmodig. Der kommer ALTID en ny købsmulighed.
Value, value og value. "I sidste ende er det, der tæller, hvad du betaler for de virksomheder, du køber.” Buffetts strategi har altid været at søge at betale maks 50% af et selskabs reelle værdi. Og den reelle værdi bestemmer han endda efter fjernelse af en række poster fra regnskabet – f eks goodwill.
Lad dig ikke narre af store vækst historier. Buffett minder investorer om, at han og Berkshires næstformand Charlie Munger "undgår virksomheder, hvis fremtid vi ikke kan vurdere, uanset hvor spændende deres produkter kan være."
De fleste investorer, der investerede i bilindustrien i 1910'erne, fly i 1930’erne eller tv i 1950’erne er endt med at tabe det hele, selv om produkterne virkelig ændrede verden. Dramatisk vækst fører ikke altid til høje avancer eller afkast af kapitalen.
Forstå, hvad du ejer. "At købe og sælge baseret på historier i medierne eller fra analytikere er ikke for os," skriver Buffett. Han vil investere i virksomheder, der tænker langsigtet og med produkter, der har bevist deres værdi.
Forsvar slår angreb. "Selvom vi har haltet efter S & P i nogle positive år, har vi altid gjort det bedre end S & P i de elleve år, hvor det har leveret negative resultater. Med andre ord, har vores forsvar været bedre end vores angreb, og det vil sandsynligvis fortsætte."

Du kan læse hele brevet her: http://www.berkshirehathaway.com/letters/2009ltr.pdf. Han afslutter med at invitere alle til det årlige aktionærmøde – og man skal helst tage toget! Hans selskab har nemlig lige investeret et større beløb i et togselskab.

Det vigtigste når man skal investere er, at man får lagt en strategi. Dernæst skal denne strategi holdes! Udover en alt for risikovillig tilgang er den største fejl de fleste begår, at omsætte alt for meget. Dette har nemlig to negative effekter. For det første spiser omkostningerne af din formue og for det andet bliver man for opslugt af markedet. Man mister fokus og det langsigtede perspektiv og det gør, at man lader sig rive med af markedet.

Det var dagens vise ord fra et par investeringsguruer – ja altså Buffett og Charlie, ikke mig.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!