Rige svin!

Magt, penge og berømmelse kan få det værste frem i folk, har man tit hørt. F. eks. skulle Bendtner have sagt “Hvem tror du, de smider ud, dig eller mig?” i forbindelse med et “opgør” med en anden gæst på en natklub.

Det er et tilbagevendende karaktertræk i film – tænk bare på Gordon Gekko og hans “Greed is good” – og noget vi fra medierne kender fra de “rige og kendte”, der ikke mener reglerne gælder for dem (igen er Bendtner måske et meget godt eksempel). 

Paul Piff fra UC Berkely har kigget nærmere på dette fænomen, for at se om rige mennesker er så dårlige som myterne antager. Desværre – for de velhavende – viser hans tests at der er noget om snakken. 

Blandt andet har han lavet et Matador-spil, der forfordeler* den ene spiller. Denne spiller må bruge to terninger og modtager flere penge når start passeres. Rollerne fordeles tilfældigt mellem spillerne – noget de selv er vidende om. Alligevel så man, at spillerne med fordele i løbet af spillet antog at deres succes skyldtes egne evner og ikke disse fordele.

Hør mere om hans undersøgelser her:

*= I øvrigt lidt underligt at forfordelt kan betyde to ting. Så bliver ordet jo næsten forfordelt……

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide: