Så benægter a fakta

nicht sehen, nicht hören, nicht reden

Hvis det er fakta, så benægter a fakta, sagde en dansk politiker en gang. Men faktisk har vi alle en tendens til at benægte fakta, hvis de ikke lige passer os. Og det er faktisk fakta.

Det er i hvert fald konklusionen på en undersøgelse foretaget på Duke University. Man ønskede at teste, om folks holdning til løsningen på en problemstilling, påvirkede hvorvidt man mente problemstillingen eksisterede.

For eksempel koblede man problemstillingen omkring klima-forandringer sammen med to løsninger. En løsning, der handlede om skatter på CO2 udledning. Eller alternativt en løsning hvor de frie markedskræfter var involverede. Så udsaertte man personer med forskellige baggrunde for forskellige kombinationer af problemstilling og løsning. Deltagere med replubikansk baggrund accepterede at klimaforandring er et problem, når det stod sammen med løsningen via de frie markedskræfter mens de benægtede problemstillingen, når den stod sammen med løsning via skatter (det er en kendt sag at republikanere ikke ønsker for meget involvering fra staten). Deltagere med demokratisk baggrund viste ikke den samme forskel i dette forsøg.

Du kan læse mere om undersøgelsen her eller finde hele det videnskabelige dokument her.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!