Sådan snyder tryllekunstnere os

Vi har sikkert alle ladet os dupere af en tryllekunstner på et tidspunkt. Hvad enten det er en klassisk tryllekunstner, en humoristisk som Rune Klan eller en manipulerende som Jan Hellesø i Fuckr med din hjerne, så har vi sikkert siddet tilbage med tanken “Hvordan fa….. gjorde han det?”.

Jeg har tidligere skrevet om det snydende syn. Og det er jo faktisk det de gør mest i, nemlig at manipulere med vores syn. De kan ikke trylle ting hverken væk eller frem. Men de kan få os til at tro det ved at snyde os. 

Vi har stor tillid til synet, men det er forholdsvist nemt at manipulere med det. Prøv blot at vurdere hvilken sort cirkel er størst her:

synsbedrag

Umiddelbart ser det ud til den sorte cirkel til venstre er størst. Men de er faktisk lige store. Men de grå cirkler ved siden af de sorte forvirrer billedet. Også selvom de ikke var en del af spørgsmålet. 

På samme måde arbejder tryllekunstnere. De styrer vores opmærksomhed og får dermed mulighed for at gøre klar til at overraske i det skjulte.

Normalt lader tryllekunstnere os ikke komme med bag ved tricket. Men neurologerne Stephen Macknik og Susana Martinez-Conde, der også tryller lidt selv, har kigget nærmere på hvordan tryllekunstnere arbejder.

Ved hjælp af blandt andet eyetracking, der observerer, hvor vi kigger hen, har de kunnet afkode hvordan nogle tricks virker. Det kan du se mere om i denne video fra Scientific American. Og se bare med – det vil ikke ødelægge næste uges Fuckr med din hjerne eller Rune Klans næste show!

Du kan læse mere om deres forskning i bogen Sleights of Mind eller du kan se mere på deres site.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!