Sølv-vindere er de første tabere

Udsigten fra min seng – jeg er dog kun motionsløber og går alene op i gennemførslen og ikke i placeringen!

Et nyt år er begyndt og forude venter måske nye mål? Er nogle af dem sportslige, er her endnu en grund til at gå efter førstepladsen, for andenpladsen kan føre andet end en sølvmedalje med sig.

Hjemme hos os har jeg i mange år sagt, at sølv-vindere er de første tabere. Meget fordi det provokerede min søn og gav nogle gode diskussioner. Han mener man vinder sølv, men ofte er sølv jo resultatet af en tabt finale-kamp (hvorimod man faktisk kan vinde bronze).

Noget tyder dog på at jeg har ret i mere end en forstand. For forskning indikerer, at ærgrelsen ved at blive nummer to kan føre til en hurtigere død.

Det har Adriaan Kalwij fra Utrecht University forsket i. Han har blandt andet kigget på livslængden for alle medaljevindere i de moderne Olympiske Lege (det vil sige siden 1896).

Kortere levetid

Dette viste at sølvvinderne i gennemsnit levede 2,4 – 3,9 år kortere end guldvinderne.

Men er disse tal udtryk for at guldvindere lever længere eller at sølvvindere lever kortere tænker du måske? Svaret kan ikke gives endeligt, men det er interessant at resultaterne viste at bronzevinderne havde samme livslængde som guldvinderne! Sølvinderne døde altså både tidligere end guld- og bronzevinderne!

Mange vil opleve en andenplads i de Olympiske Lege som en succes, men for deltagerne kan det opleves som en fiasko. Flere gange har sølvmedalje-vindere nægtet at bære medaljen i forbindelse med overrækkelsen.

Og det er denne skuffelse, de kan bære med videre og som kan være medvirkende årsag til det kortere liv. Det er i hvert fald konklusionen fra Adriaan Kalwij. Han siger blandt andet:

Utilfredshed fører til udskillelse af stresshormoner – muligvis over en længere tidsperiode da det typisk er unge atleter, der deltager i OL – hvilket kompromitterer deres sundhed

Det vigtigste er ikke at vinde – men at deltage

OL’s kendteste motto er citius, altius, fortius (det betyder ‘hurtigere, højere, stærkere’) men de operere også med

Det vigtigste er ikke at vinde – men at deltage

Det er måske ikke helt rigtigt, for Kalwijs analyse indikerer at det vigtigste er ikke at blive nummer to!

Vil du læse mere?

Kalwij, Adriaan, The Effects of Competition Outcomes on Health: Evidence from the Lifespans of U.S. Olympic Medalists (September 20, 2017). CESR-Schaeffer Working Paper No. 2017-006. Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3040283 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.3040283

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!