Søvnløshed fører til dårlige beslutninger

En af mine venner skrev forleden på Facebook ” insomnia gør en rimelig træt”. Det er dog ikke det eneste manglen på søvn gør ved os.En reklame fortalte for et par årsiden at det er dumt at tage beslutninger på tom mave . Nu har forskere ført bevis for at det også kan være dumt at tage beslutninger, hvis man ikke har sovet nok. Man tager nemlig større risici og er overoptimistisk.

Problemer med at sove? Så skal du måske holde dig fra at tage vigtige beslutninger. Desværre er søvnløshed også tit et symptom på stress, og stressede situationer kræver ofte beslutninger. Det er en farlig cocktail.

Duke University har man kigget videnskabeligt på fænomenet. En række testpersoner blev bedt om at tage beslutninger omkring økonomi efter to forskellige nætter. Først en nat med god søvn, hvor de klokken otte skulle testes. Derefter en nat med forstyrrelser, hvor de klokken seks om morgenen skulle tage en anden test.

Undersøgelsen fokuserede på økonomiske beslutninger og den viste at deltagerne reagerede overoptimistiske og fokuserede på økonomiske muligheder fremfor de forbundne risici.

Andre undersøgelser har vist at vores generelle beslutingsevne bliver påvirket af mangel på søvn. Uoplagte læger laver eksempelvis flere fejl når de er trætte.

Så sørg for at sikre at du har sovet godt næste gang du skal tage væsentlige beslutninger! (Og sørg for at din læge er udhvilet, hvis du skal under kniven.)

Se mere om undersøgelsen her.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!