Så er det igen blevet den tid på året, hvor vi danskere står i kø, for at få resultatet fra SKAT. Har vi vundet eller har vi tabt?
Danske medier har allerede dryppet penslen i skat – her er et udpluk af overskrifter fra BT, EkstraBladet, TV2 og DR:
Hvert år tiltrækker weekenden for offentliggørelsen af årsopgørelserne sig stor opmærksomhed og jeg skal da gerne indrømme at jeg også selv udsender en artikel om emnet år efter år 🙂
Homo Economicus
Indenfor økonomi taler man om Homo Economicus – det økonomisk rationelle menneske, der tager fornuftige beslutninger. Hvis vi agerede efter det rationelle, burde vi forskudsregistrere så rigtigt som muligt, for at få pengene i hånden i løbet af året.
The term homo economicus, or economic man, is the portrayal of humans as agents who are consistently rational, narrowly self-interested, and who pursue their subjectively-defined ends optimally. It is a word play on Homo sapiens, used in some economic theories and in pedagogy
Wikipedia
Alligevel vælger mange – jeg selv inklusive – at undlade at forskudsregistrere nogle af fradragene, for at være sikker på at få penge tilbage i skat.
Tab gør dobbelt så ondt
På den måde bruger jeg SKAT til en “tvungen” opsparing. Jeg kunne jo bare få pengene ud og så selv sætte dem til side, men det gør jeg ikke.
For jeg vil gerne undgå situationen, hvor det viser sig at jeg har indbetalt for lidt sidste år, og så skal aflevere penge i år. Det kan nemlig føles som et tab, og for de fleste gør tab dobbelt så ondt som en gevinst.
Også selvom det i virkeligeheden er vores egne penge og vi burde kunne tænke rationelt, at vi bare havde fået for meget udbetalt i løbet 2019. I stedet vil vi ærgre os over, at “miste” penge i 2020.
Og den ærgrelse er altså større end den glæde jeg oplever ved at få penge tilbage.
Det kender man fra mange andre situationer og også fra andre end mig. Sådan har de fleste det nemlig og det kalder man tabsaversion. En teori og et begreb Daniel Kahneman og Amos Tversky står bag.
Deres undersøgelser har vist, at tab typisk gør dobbelt så ondt, som en gevinst glæder. Var vi rationelle burde det emotionelle udsving ved en gevinst på 100 eller et tab på 100 være lige stort. Men det er det ikke.
Man kan illustrere tabsaversion på denne måde:
Tab gør mere ondt, end gevinster gør godt, men der er også forskel på, hvordan gevinsten eller tabets størrelse påvirker os. Glæden ved en gevinst vokser ikke eksponentielt med gevinstens størrelse. Går man fra nul til 1.000 kroner, føles det godt. Men går man fra 10.000 til 11.000 kroner, giver mer-gevinsten – selvom den også er på 1.000 kroner – ikke den samme glæde. Omvendt med tab, der fortsætter med at gøre ondt, jo mere man taber.
Hvorfor det forholder sig sådan, har hjerneforskere forsøgt at undersøge via hjernescanninger. Her viser resultaterne større aktivitet i belønningscentret, når vi vinder, mens der ingen aktivitet er, når vi taber.
Så det er ikke rationelt, men alligevel vil jeg håbe jeg skal have penge tilbage i skat. Også selvom det bare er mine egne penge, jeg får tilbage.
Held og lykke med skattelotteriet, når du engang kommer igennem på skat.dk!